Opoziția socialistă din Portugalia vrea evitarea unui blocaj bugetar

FOTO: captura video Twitter @ Pedo Nuno Santos
FOTO: captura video Twitter @ Pedo Nuno Santos

Un blocaj bugetar ar putea duce la ”a treia rundă de alegeri legislative în mai puțin de trei ani”, avertizează Pedro Nuno Santos, liderul socialist.

Citește și: Fostul ministru de Finanțe al Portugaliei din ”era austerității”, propus comisar european

Opoziția din Portugalia, prin vocea liderul socialist, a cerut joi seară partidului său să permită adoptarea proiectului de buget pentru 2025 al guvernului de dreapta, evitând o criză care ar fi putut provoca alegeri, notează AFP.

Secretarul general al Partidului Socialist (PS), Pedro Nuno Santos, a anunțat că va propune instanțelor formațiunii sale politice, în cursul unei reuniuni programate luni, ca deputații PS să se abțină la votul proiectului de lege a finanțelor pe 31 octombrie, deschizând calea pentru adoptarea acesteia.

O eventuală respingere a bugetului ar putea conduce țara spre cea de-a treia rundă de alegeri legislative în mai puțin de trei ani, fără ca noi să avem perspectiva ca acestea să producă o majoritate stabilă”, a explicat el presei.



Abia au trecut șapte luni de la ultimele alegeri legislative”, câștigate la limită de dreapta moderată fără a obține majoritatea absolută, a subliniat Santos.

Excedent bugetar în 2025, potrivit legii finanțelor

Executivul premierului Luis Montenegro a prezentat săptămâna trecută prima sa lege a finanțelor, care se așteaptă la un nou excedent bugetar în 2025, dar nu este încă sigur de adoptarea acesteia de către parlament.

Acest proiect de buget prevede o relaxare a impozitării profiturilor companiilor cu un punct procentual, la 20%, măsură căreia socialiștii i s-au opus în timpul negocierilor cu guvernul și care nu s-au soldat cu un acord.

Dacă nu există buget, va fi o criză politică și economică”, a avertizat cu câteva săptămâni mai devreme președintele țării, conservatorul Marcelo Rebelo de Sousa.

Conform previziunilor incluse în proiectul de lege a finanțelor, Portugalia ar urma să înregistreze o creștere economică de 1,8% anul acesta, apoi 2,1% anul viitor, în timp ce excedentul public ar trebui să se ridice la 0,4% din PIB în 2024 și 0,3% în 2025.

Sub precedentul guvern socialist, țara a cunoscut o creștere de 2,5% în 2023 și un excedent public de 1,2% din PIB, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel