Opoziția venezueleană afirmă că Edmundo Gonzalez va rămâne o „voce clară” în exilul spaniol

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Edmundo Gonzalez, candidatul opoziției la alegerile prezidențiale din Venezuela, va continua să fie o „voce foarte clară” în lupta pentru schimbare în țara sa, chiar și după ce a fugit pentru a solicita azil în Spania, au declarat marți liderii opoziției aflate în exil, Antonio Ledezma și Leopoldo Lopez, pentru Reuters.

Deși a părăsit țara, Gonzalez ar putea reveni pentru a prelua oficial funcția pe 10 ianuarie, având în vedere susținerea internațională pentru victoria sa în alegerile din 28 iulie, pe care actualul președinte Nicolas Maduro pretinde că le-a câștigat.

Antonio Ledezma, un important lider al opoziției venezuelene și fost primar al Caracasului, a declarat că plecarea lui Gonzalez va întări cauza opoziției. „Edmundo va fi liber, nu va fi închis între patru pereți, ca în Venezuela, și va putea conduce lupta pentru libertatea Venezuelei din fruntea diasporei”, a afirmat Ledezma.

Exilații venezueleni s-au adunat marți în fața parlamentului spaniol, în timp ce parlamentarii spanioli dezbăteau o moțiune simbolică din partea principalului partid de opoziție, prin care se solicită recunoașterea lui Gonzalez ca învingător al alegerilor. Se așteaptă ca moțiunea să fie aprobată miercuri.

Opoziția din Venezuela susține că alegerile din iulie au fost câștigate categoric de Gonzalez, în vârstă de 75 de ani, și au publicat online rezultatele votului care, spun ei, demonstrează această victorie. Pe de altă parte, Maduro a respins toate aceste afirmații și susține că a existat un complot de extremă dreapta pentru a-i submina guvernul.

Ledezma a adăugat că Gonzalez, care nu a fost văzut în public de la sosirea sa în Spania duminică, este „în siguranță, liber și viu” și că se reface după câteva zile tensionate. „Cel mai important lucru este să fie în viață, astfel încât să poată ajunge la 10 ianuarie și să fie învestit în funcție”, a spus el.

Leopoldo Lopez, un alt lider al opoziției, închis în 2014 pentru organizarea de proteste împotriva lui Maduro, înainte de a fi eliberat în 2017 și de a se muta în Spania, a cerut sancțiuni împotriva guvernului lui Maduro din partea Statelor Unite și Uniunii Europene. „Astăzi, Maduro beneficiază de un 'balon de oxigen' din cauza licențelor care permit companiilor americane și europene să extragă și să vândă petrol venezuelean la preț întreg”, a declarat Lopez.

Câteva sute de persoane, inclusiv fiica lui Gonzalez, s-au adunat în fața parlamentului spaniol din Madrid, purtând steaguri venezuelene și scandând „Venezuela curajoasă” și „Edmundo, președinte”.

Guvernul spaniol nu a recunoscut încă un câștigător oficial al alegerilor din Venezuela, dar a cerut publicarea rezultatelor votului, aliniindu-se astfel poziției Uniunii Europene. Purtătoarea de cuvânt a guvernului spaniol, Pilar Alegria, a declarat că Spania va continua să lucreze la soluții pentru îmbunătățirea democrației în Venezuela și că va aproba cererea de azil formulată de Edmundo Gonzalez și soția sa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel