Sorin Oprescu le-a spus, duminică, primarilor europeni care au participat la Comitetul Executiv al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene că este esenţială pentru dezvoltarea Bucureştiului, dar şi a întregii zone, racordarea Capitalei la Dunăre. Strategia Dunării este un proiect politic european lansat de România împreună cu Austria. SUERD a fost adoptată de Consiliul European în 24 iunie 2011, ca strategie macro-regională a Uniunii Europene.
[caption id="attachment_382291" align="alignnone" width="640"] Primarul orasului Regensburg, Hans Schaidinger, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, primarul orasului Ulm, Ivo Gonner si Kurt Puchinger, coordonator al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii (SUERD)[/caption]Primarii europeni au discutat, duminică, la Bucureşti, despre rolul Strategiei Dunării pentru creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, dezbaterea având loc în cadrul reuniunii Comitetului Executiv al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene.
La cea de-a şaptea reuniune au participat reprezentanţi guvernamentali din cele 14 state dunărene, alături de oficiali europeni, reprezentanţi ai regiunilor şi oraşelor dunărene, ai mediului academic şi de afaceri. Printre participanţii la reuniune s-au numărat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, primarul oraşului Ulm, Ivo Gonner, preşedinte al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene, edilul oraşului Regensburg, Hans Schaidinger, şi coordonatorul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii din partea oraşului Viena, Kurt Puchinger.
În cadrul reuniunii, Ivo Gonner i-a înmânat primarului Sorin Oprescu o diplomă prin care i s-a acordat titlul de cetăţean de onoare al Regiunii Dunărene, "pentru contribuţia sa la dezvoltarea şi promovarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării".
Canalul Bucureşti-Dunare reprezintă un pilon principal de dezvoltare pentru oraşele României şi Bulgariei
La sfârşitul întâlnirii, Sorin Oprescu a declarat că este esenţială pentru dezvoltarea Bucureştiului, dar şi a întregii zone, racordarea Capitalei la Dunare prin canalul Bucureşti-Dunare.
"Acest canal permite legatura directă a Bucureştiului cu alte capitale şi mari centre europene, dar şi interconexiuni cu alte judeţe sau zone ale României, creându-se bazele unei adevărate reţele europene de căi navigabile. Cred cu tărie că acest canal reprezintă un pilon principal de dezvoltare pentru oraşele României şi Bulgariei", a spus edilul şef al Capitalei, relatează Mediafax.
Oprescu le-a mulţumit omologilor săi prezenţi la reuniune, amintind că primul forum a avut loc la Regensburg, unde a participat şi Angela Merkel, "care a susţinut şi susţine eforturile pe care cei 14 primari ai oraşelor dunărene le fac pentru a dezvolta oraşele de o parte şi de alta a fluviului".
Primarul oraşului Ulm, Ivo Gonner, a declarat că Dunarea reprezintă noua Europă şi pentru aceasta este nevoie de oraşe şi de regiuni puternice.
"Primarul general ne-a împărtăşit şi nouă planul său de a lega Bucureştiul de Dunăre, astfel încât Bucureştiul să fie conectat cu celelalte 14 oraşe de pe Dunăre. Toate aceste oraşe reprezintă o parte foarte importantă a Europei. Zona Dunării este o macroregiune cu potenţial de dezvoltare pentru viitor. În Europa există doua fluvii cu un rol deosebit de important: Rinul, care a adus laolalta diverse ţări într-o uniune a păcii, după cel de-al Doilea Război Mondial, şi Dunărea - singurul fluviu din Europa care curge de la vest spre est. De-a lungul Dunării îşi dau mâna state mai vechi ale UE şi state mai noi membre ale UE. Aşadar, Dunărea reprezintă noua Europă şi pentru o noua Europă avem nevoie de oraşe şi de regiuni puternice", a spus Ivo Gonner.
Acesta a precizat că se bucură de faptul că Sorin Oprescu s-a alăturat "în această mare întreprindere" şi că este convins că rolul jucat de acesta şi de Bucureşti este deosebit de important în acest context.
Reuniune precede cel de-al doilea Forum Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, care va avea loc luni şi marţi, în Capitală, printre invitaţi aflându-se ministrul austriac de Externe, Michael Spindelegger, şi comisarii europeni Dacian Cioloş şi Johannes Hahn.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu