Criminalistul Dan Antonescu avertizează în privința întreruperii iluminatului stradal pe timpul nopții din dorința de a economisi energie.
Criminalistul Dan Antonescu susține că oprirea iluminatului stradal din dorința de a economisi energie ar putea duce la creșterea criminalității în România.
"Se tot vorbește despre închiderea iluminatului public stradal. Ce se va întâmpla în situația aceea în care vom merge pe străzi care nu mai sunt iluminate?" l-a întrebat Raluca Țicmeanu pe Dan Antonescu.
"Este grav. Să nu uităm un lucru, chiar dacă în timpul în care eu lucram în domeniul acesta reușeam să rezolvăm cazurile, dar extrem de greu pentru că nu ne-a ajutat tehnica existentă la nivelul anilor 90, începutul anilor 2000, după aceea polițiștii au fost ajutați foarte mult de imaginile surprinse de camerele de luat vederi, fie ale primăriei, fie ale magazinelor, fie ale diferitor instituții.
Aceste camere, plus iluminatul stradal, au dus la identificarea multor indivizi, la soluționarea unor accidente rutiere fără să mai poată interveni cineva pentru că acele probe filmate nu pot fi contrazise. Ori, în cazul în care acest iluminat stradal va fi închis și sper să nu se întâmple vreodată acest lucru, nu facem altceva decât să invităm infractorii să treacă la treabă pentru că acești infractori nu țin cont de criză economică, de criză financiară sau de orice criză vreți dumneavoastră. Ei nu au concediu, ei nu au pauză.", a spus Dan Antonescu.
Raționalizarea energiei în Europa nu poate fi exclusă din cauza îngrijorărilor legate de aprovizionarea cu gaz din Rusia, a avertizat șeful gigantului energetic european Shell, scrie BBC.
Vorbind la o conferință privind energia, Ben van Beurden a spus că urmează o "iarnă cu adevărat grea în Europa", iar prețurile la energie urmează să înregistreze creșteri "semnificative". Avertismentul său vine după ce prețurile energiei au crescut la începutul acestui an, după ce Rusia a invadat Ucraina. Rusia a fost, de asemenea, acuzată că folosește gazul "ca armă" prin limitarea livrărilor ca răspuns la sancțiunile UE.
Luna trecută, Germania s-a apropiat de raționalizarea gazelor după ce a declanșat stadiul de "alarma" a unui plan de urgență pentru a face față penuriei de gaze, pe fondul temerilor legate aprovizionare. Cel mai înalt nivel al planului ar permite statului să intervină și să prioritizeze alocarea energiei către gospodării și serviciile de urgență. Săptămâna aceasta, livrările rusești de gaze naturale către Germania prin conducta Nord Stream 1 din Marea Baltică au fost oprite pentru 10 zile de lucrări anuale de întreținere, dar există temeri că aprovizionarea ar putea să nu repornească.
Italia a raportat, de asemenea, lipsuri de aprovizionare cu gaz. Gigantul energetic italian Eni a dezvăluit luna trecută că primește doar jumătate din cei 63 de milioane de metri cubi pe zi pe care i-a solicitat de la Gazprom.
"Va fi o iarnă cu adevărat grea în Europa. Unele țări se vor descurca mai bine decât altele, dar cu toții ne vom confrunta cu o escaladare semnificativă a prețurilor la energie.", a spus Ben van Beurden. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu