O finanţare de 500 de milioane de euro din PNRR va fi împărţită între 8 companii din România.
Publicitate
Opt companii din România s-au calificat în urma preselecţiei, care a presupus două etape de verificări, pentru a primi finanţarea cumulată de 500 mil. euro pentru dezvoltarea de microelectronică, iar în curând de la Bruxelles va sosi şi lista acestora.
Alături de cei opt participanţi direcţi, au trecut de preselecţie 34 de potenţiali beneficiari indirecţi cooptaţi în cadrul Proiectului de Interes Comun European în Microelectronică şi Tehnologia Comunicaţiilor (IPCEI ME/CT).
„Avem nevoie de parteneriate cu universităţile pentru forţă de muncă, iar maşina acum devine un sistem definit de software şi avem nevoie de oameni mult mai mulţi oameni specializaţi în software, tehnologie cloud, securitate cibernetică, big data, inteligenţă artificială. Ne uităm acum şi la microelectronică - Continental a fost cel care a iniţiat proiectul prin PNRR, planul pentru 500 mil. euro“, a spus Christian von Albrichsfeld, country head Continental pentru România, în cadrul evenimentului Automotive R&D.
Printre companiile din lista de zece se numără şi Continental, care ar putea beneficia de fonduri de 101 mil. euro pentru cercetare şi dezvoltare şi 40 mil. euro pentru investiţii necesare pentru realizarea primei aplicări industriale.
De asemenea, Bosch cere 36 mil. euro pentru R&D şi 1,3 mil. euro pentru aplicare industrială. Tot pe listă se află şi NXP Semiconductors România cu un proiect de R&D de 86 mil. euro care implică universităţile din Bucureşti, Cluj, Craiova şi Braşov, scrie Mediafax.
Noul PNRR va trebui aprobat de Comisia Europeană în integralitatea sa, după renegociere, declară la RFI eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan. Parlamentarul european spune că renegocierea PNRR și aprobarea lui s-ar putea încheia până la toamnă.
Coaliția aflată la Putere solicită renegocierea PNRR, pentru a introduce între altele proiecte de irigații și proiecte energetice. În paralel, PSD insistă cu majorarea plafonului de circa 9% din PIB pentru majorarea pensiilor, plafon prevăzut de asemenea în acest plan național.
Siegfried Mureșan spune despre renegocierea PNRR că „lucrurile sunt foarte clare, trebuie să parcurgem din nou toată etapa de aprobare, adică Guvernul României să prezinte Comisiei Europene noile domenii în care dorește să aloce resurse, acestea evident să fie în concordanță cu legislația europeană, după care Comisia Europeană, după ce prezentăm planul, are două luni de zile timp pentru a aproba planul, după care Consiliul în care sunt grupate guvernele statelor membre are o lună de zile timp pentru aprobarea planului. Este foarte important ca în timpul în care negociem cu CE și în timpul în care așteptăm noua aprobare a Comisiei Europene, să continuăm implementarea planului pe acele domenii care au fost și rămân prioritare, să nu ținem pe loc proiecte în unele domenii, doar pentru că vom modifica anumite priorități și vom introduce și noi proiecte”, scrie Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu