Ce ar zice optimiștii când ar fi întrebați dacă trăiesc mai mult? Probabil că da, iar ultimele studii le susțin opinia.
Un nivel mai ridicat de optimism este asociat cu o durată de viață mai lungă și cu o șansă mai mare de a trăi peste 90 de ani, potrivit unui nou studiu efectuat pe aproape 160.000 de femei de diferite rase și medii. Factorii unui stil de viață sănătos, cum ar fi calitatea dietei, activitatea fizică, indicele de masă corporală (IMC), fumatul și consumul de alcool, au reprezentat mai puțin de o pătrime din asocierea dintre longevitate și optimism, potrivit studiului publicat miercuri în Jurnalul of Societății Americane de Geriatrie.
”Deși optimismul în sine poate fi modelat de factori structurali sociali, descoperirile sugerează că beneficiile optimismului pentru longevitate sunt fi valabile pentru grupurile rasiale și etnice. Optimismul poate fi o țintă importantă de intervenție pentru longevitate în diverse grupuri minoritare”, a spus autorul principal Hayami Koga, student postdoctoral la Harvard T.H. Chan School of Public Health într-o declarație.
Acesta nu este primul studiu care a găsit o legătură puternică între longevitate și a privi partea bună a vieții. Un studiu din 2019 a constatat că atât bărbații, cât și femeile cu cele mai înalte niveluri de optimism au avut o durată de viață cu 11% până la 15% mai lungă decât persoanele care au practicat mai puțin gândirea pozitivă. De fapt, optimiștii cu cele mai mari scoruri aveau cel mai probabil să trăiască până la 85 de ani sau mai mult.
Rezultatele au fost adevărate, a constatat studiul, chiar și atunci când a fost luat în considerare statutul socio-economic sau condițiile de sănătate, depresia, fumatul, implicarea socială, alimentația necorespunzătoare și consumul de alcool.
Optimismul nu înseamnă ignorarea factorilor de stres ai vieții, spun experții. Dar când se întâmplă lucruri negative, oamenii optimiști sunt mai puțin probabil să se învinovățească și văd obstacolul ca fiind temporar sau chiar pozitiv. Optimiștii cred, de asemenea, că au control asupra destinului lor și pot crea oportunități pentru ca lucrurile bune să se întâmple în viitor.
A fi optimist îți îmbunătățește și sănătatea, arată studiile. Cercetările anterioare au găsit o legătură directă între optimism, o dietă mai sănătoasă și exerciții fizice, precum și o mai bună sănătate cardiacă, un sistem imunitar mai puternic, o funcție pulmonară mai bună și un risc mai scăzut de mortalitate, printre altele.
Pentru pacienții care suferă de durere în camera de urgență, doar 10 minute alături de prieten cu patru picioare pot ajuta la reducerea durerii, potrivit unui studiu, scrie CNN.
Rezultatele cercetării susțin ceea ce iubitorii de câini de pretutindeni au bănuit de multă vreme, afecțiunea câinilor vindecă toate bolile și oferă un pic de optimism pacienților și furnizorilor de servicii medicale care se confruntă frecvent cu resursele spitalicești reduse în mijlocul pandemiei de COVID-19.
„Există cercetări care arată că animalele de companie sunt o parte importantă a sănătății noastre în moduri diferite. Ele ne motivează, ne trezesc, ne oferă rutine, legătura om-animal”, a spus autorul principal al studiului, Colleen Dell, profesor la Universitatea din Saskatchewan. Citește continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu