Dr. Matei Bâră, șeful Departamentului Radioterapie la Centrul Oncologic SANADOR, a vorbit despre opțiunile de tratament pentru cancerul de prostată, punând accent pe eficiența și efectele secundare ale diferitelor tehnici de iradiere, cum ar fi brahiterapia. Dr. Matei Bâră a evidențiat că radioterapia are riscuri mai scăzute de complicații, comparativ cu intervențiile chirurgicale.
Dr. Matei Bâră a vorbit despre tehnicile disponibile pentru tratamentul cancerului de prostată. Potrivit medicului, nu există un consens clar în alegerea tratamentului pentru tumorile cu risc scăzut sau intermediar, subliniind că atât intervenția chirurgicală, cât și radioterapia au un control local similar, iar decizia depinde de preferințele pacientului.
„În cazul cancerului de prostată au fost încercate sau sunt în competiție mai multe tehnici, de la criogenizare, la iradierea cu ace, în care sunt plasate grăunțe radioactive, până la stereotaxie. Pe care ați alege-o sau care ar fi acum standardul de aur?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Aici este o discuție foarte complicată, complexă. În tumorile low risk sau intermediate risk, cu risc favorabil, nu avem un consens asupra cărui tratament este mai bun. Atât intervenția chirurgicală cât și radioterapia, în toate variantele pe care le are, au același control local. Ține doar de preferința pacientului.”, a spus dr. Matei Bâră.
Dr. Matei Bâră a vorbit despre brahiterapia cu doză mică, în care semințele radioactive sunt implantate în organism, și despre brahiterapia HDR.
„Referitor la partea de brahiterapie low dose, se montează niște semințe radioactive și acele semințe rămân efectiv acolo. Dacă mergem în aeroport o să fie puțin zgomot.”, a spus dr. Matei Bâră.
„Perioada de înjumătățire e mică.”, a spus Val Vâlcu.
„E destul de scurtă și efectul biologic este doar local. Contactul cu alte persoane trebuie evitat inițial, după aceea nu mai este o problemă. Dar la aeroport va suna, și asta pe termen nelimitat pentru că acele semințe rămân acolo.
Mai este, de exemplu, alt tip de brahiterapie care mai e folosită la ora actuală, brahiterapia HDR în care cu ajutorul unor catetere se montează, adică trece sursa prin acele catetere direct în formațiunea tumorală și nu rămân semințele acolo. Sunt niște catetere care se montează la nivel perianal, după aceea se livrează doza de tratament și apoi se scot acele catetere și pacientul rămâne fără acele semințe, dacă vorbim tot de partea de brahiterapie.”, a spus dr. Matei Bâră.
Întrebat dacă formulele de iradiere sunt mai puțin agresive și au efecte secundare reduse, dr. Matei Bâră a confirmat că, în general, radioterapia are riscuri mai scăzute de complicații, în special în ceea ce privește incontinența, care este o problemă majoră în cazul intervențiilor chirurgicale. Deși pot apărea reacții adverse, cum ar fi urinarea frecventă, acestea sunt de obicei temporare și se manifestă în timpul tratamentului sau în primele luni după.
„Pare mai puțin agresivă, mai ușor de acceptat. Au efecte secundare mai reduse aceste formule de iradiere?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Sunt mai reduse. Partea de avantaje a radioterapiei, indiferent de ce tehnică vorbim, este faptul că riscurile de complicații, în special pe partea de incontinență, pentru că aici este marea problemă la partea de intervenție chirurgicală, este mult mai redusă la radioterapie. Nu avem probleme foarte mari.
Avem anumite reacții adverse. Dacă, de exemplu, avem un volum prostatic mai mare, pacientul o să aibă numite reacții adverse cum este urinatul mai frecvent, dar aceste reacții adverse sunt, de cele mai multe ori, în cursul tratamentului și o lună, două, trei după radioterapie. După ce și efectul biologic al acestui tratament își face efectul, aceste simptome se reduc treptat și pacientul revine la simptomatologia urinară dinaintea efectuării radioterapiei sau chiar se și îmbunătățește de multe ori, reducând și volumul prostatic.”, a spus dr. Matei Bâră la Interviurile DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu