Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au făcut primele declarații de presă din ziua alegerilor.
Astăzi, 27 septembrie, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut o declarație de presă cu privire la activitățile efectivelor MAI în contextul desfășurării alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din data de 27 septembrie 2020.
”La această oră vă putem confirma că procesul de votare a început în întreaga țară, fără probleme deosebite în ceea ce privește ordinea publică.
Pe parcursul nopții, peste 17.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au asigurat măsurile de protecție a localurilor de vot în care au fost organizate secții de votare, acestea fiind predate către președinții birourilor electorale în această dimineață cu sigiliile intacte.
În total, pentru această zi, Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat peste 43.000 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră și lucrători de la alte structuri.
Aproximativ 13.000 de angajați MAI sunt responsabili de menținerea ordinii publice la nivel național, iar 20.243 asigură protecția secțiilor de votare.
Peste 4.300 de lucrători MAI vor soluționa sesizările cu privire la faptele nelegale care au legătură cu procesul de vot, în timp ce peste 5.000 de angajați reprezintă rezervele de intervenție.
Cu privire la desfășurarea scrutinului, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare sunt obligați să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții.
Așa cum știți, în contextul pandemiei de COVID-19, au fost stabilite o serie de măsuri de protecție sanitară pentru desfășurarea votului.
Astfel, toți participanții la procesul electoral au obligația de a purta masca de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.
În vederea identificării, alegătorul își va îndepărta masca de protecție pentru scurt timp, păstrând o distanţă de minimum un metru și jumătate faţă de operatorul de calculator şi de membrii biroului electoral al secţiei de votare.
După identificare, alegătorul îşi va repoziționa masca acoperind nasul şi gura.
Se va asigura o distanță fizică de minimum 1 metru între participanţii la procesul electoral și se va evita contactul fizic dintre alegători și operatorul de calculator sau membrii biroului electoral.
Este obligatorie dezinfecţia periodică şi după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanţilor la procesul electoral.
Buletinele de vot, ştampila cu menţiunea „VOTAT“ şi pixurile ce vor fi utilizate de către alegător trebuie dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare.
După exercitarea dreptului de vot, alegătorul îşi va aplica singur timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT“, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare.
Prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă.
Dacă președintele biroului electoral al secției de votare constată că un alegător, din motive temeinice, nu poate să voteze singur, îi poate permite să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.
Pot vota cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei 682 care își sărbătoresc astăzi majoratul.
Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, și nici persoanele care au fost condamnate la pierderea drepturilor electorale prin hotărâre judecătorească definitivă.
Cetățenii români își pot exercita dreptul de vot numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul sau reședința, în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic și carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.
Permiteți-mi să prezint acum o serie de contravenții și infracțiuni prevăzute de actele normative care privesc alegerile locale.
Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.200 și 3.000 de lei.
Aceeași amendă este prevăzută și pentru comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de votare.
Persoanele care continuă propaganda electorală sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze anumiți competitori electorali vor primi amendă cuprinsă între 1.400 și 2.000 de lei.
Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot se sancționează cu amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei.
Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Pedeapsa pentru oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat este închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
Persoana care votează fără a avea acest drept sau cu un act de identitate nul ori fals sau cu un buletin de vot fals se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
Aceeași pedeapsă va primi persoana care votează de două sau mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul.
Conducerea ministerului afacerilor interne a solicitat efectivelor MAI aflate în misiune astăzi să soluționeze cu profesionalism și operativitate toate sesizările privind comiterea unor contravenții sau infracțiuni care au legătură cu procesul de vot, indiferent de calitatea persoanelor implicate.
Pe parcursul zilei vă vom ține la curent cu privire la misiunile desfășurate de efectivele MAI și modul de soluționare al sesizărilor de incidente electorale, aflate în competența MAI.
Următoarea declarație de presă va avea loc la ora 12.00.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News