ORA DE VARĂ, 24/25 martie. Tudor Ciuhodaru: De luni se vor simți efectele schimbării

În acest weekend, 24 - 25 martie 2018, se schimbă ora. 

ORA de VARĂ, 24/25 martie 2018. "Ora de vară - o oră de infarct?! Majoritatea oamenilor se adaptează cu usurință la modificarea orei, modificarile adaptive ale organismului facându-se complet în circa 15 zile. Particularitățile fizice și psihice individuale influenîează modul cum se realizează această adaptare și unii dintre noi pot prezenta o simptomatologie polimorfă mergând pâna la agravarea sau decompensarea unor afecțiuni", spune Tudor Ciuhodaru.

ORA de VARĂ, 24/25 martie 2018. "Invocând faptul ca se perturbă nejustificat populația și că pierderile din diverse domenii socio-economice depășesc câștigurile unele țări au renunțat la schimbarea orei de iarnă-vară sau nu au aplicat-o vreodată", mai spune acesta, adăugând: "Duminică vom dormi mai puțin cu o oră si chiar de luni se vor simți efectele schimbării orei dintre care unele pot fi chiar periculoase:

1. creste riscul de infarct cu 5-10%- timp de trei zile după trecerea la ora de vară in special persoanele tinere, active profesional;
2. creste riscul suicidar=timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi și la cei cu vulnerabilități psihoemoționale.

ORA de VARĂ, 24/25 martie 2018. Scurtarea duratei somnului cu o ora precum si trezirea cu ora mai devreme duce la un stres la care organismul reactioneaza prin creșterea activitatii sistemului nervos simpatic si a nivelului citokinelor proinflamatorii Acestea se asociaza expunerii prelungite la lumina si modificari in secretia melatoninei cu efect asupra reglatii ritmului circadian (somn-veghe) determinand modificari:

a) cardiovasculare manifestate prin variatii ale tensiunii arteriale si variate tulburari de ritm cardiac;
b) neuropsihice: modificari ale calitatii somnului (insomnie, somnolenta), astenie, apatie, anhedonie, agitatie, irascibilitate, anxietate, tulburari de concentrare si memorie, cefalee, vertij,moficarea apetitului (inapetenta sau bulimie), pana la dereglari afective sezoniere si ideatie suicidara.

ORA de VARĂ, 24/25 martie 2018. Reamintim că sub aceasta simptomatologie se pot ascunde și alte cauze si de aceea este bine sa fiti evaluați corespunzător de un medic pentru a nu fi omis un alt diagnostic.

Pentru evitarea sau diminuarea simptomatologie neplăcute recomandăm planificarea corespunzătoare a activităților și evitarea suprasolicitării datorate stimulentelor nervoase, substanțelor psihoactive sau situațiilor conflictuale.

[citeste si]

ORA de VARĂ, 24/25 martie 2018. Nu e de neglijat petrecerea a cât mai mult timp în aer liber cu efectuarea unor activități fizice (chiar sub forma unor simple plimbări) precum și o alimentație bogată în fructe și legume proaspete", transmite conf. univ.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel