După cum știu mulți pasionați de supranatural, termenul ”Ora Diavolului” se referă la un moment precis al nopții, în care vrăjitoare, fantome și demoni dobândesc mai multă putere și apar în ochii simplilor muritori.
Ora pe care am putea-o defini ofensivă nu este întotdeauna aceeași: există cei care cred că ar trebui să vorbim despre ora 3 dimineața, cei care preferă să se apropie de ora 4, cei care sunt fascinați de miezul nopții și cei care preferă un număr simbolic, religios, foarte puternic, ora 3:33.
De fapt, conform Evangheliilor după Marcu, Matei și Luca, Isus ar fi murit la ceasul al nouălea, transpus în cel modern, ar însemna ora 3.
Mai mult, noaptea are o semnificație cu totul aparte, cel puțin în ceea ce privește religia creștină: Iuda L-a trădat pe Iisus noaptea și Petru L-a lepădat înainte de a cânta cocoșul... pe scurt, noaptea este momentul oportun pentru acțiuni imorale și sentimente josnice, potrivit Altateia.
Un alt motiv posibil care face ca ora 3:33 să fie Ora Diavolului este că acea oră a nopții este chiar la mijloc: este destul de departe de apus și încă la câteva ore bune de răsărit, chiar și atunci când anotimpurile sunt calde și ziua începe mai devreme. Pe scurt, ne aflăm în cel mai profund întuneric, într-o atmosferă care nu poate decât să ne ducă cu gândul la creaturi tulburătoare și scenarii din afara acestei lumi.
Ora diavolului sau ora vrăjitoriei nu este un concept recent: avem urme ale acestei superstiții încă din secolul al XVI-lea, când Biserica interzicea orice tip de activitate între intervalul orar 3 la 4 dimineața, de teama diferitelor ritualuri și vrăji.
În secolul al XVIII-lea, elementul orei supranaturale apare și într-o poezie ”Noapte, o odă” de Matthew West (care de altfel a fost primul care a folosit sintagma ”ora vrăjitoarelor”), ceea ce confirmă într-un fel că superstiția s-a păstrat de-a lungul anilor.
Dar dacă am dori să găsim o explicație științifică pentru aceste credințe, ce am putea spune? S-ar putea - de exemplu - să ne amintim că de la 2 la 4 noaptea corpul nostru produce cantitatea maximă de melatonină (cu vârful în jurul valorii de 3) și poate că această schimbare determină oarecum să percepem prezențe, spirite și alte fenomene mai ciudate.
Prin urmare, conform științei, nu ar fi vorba despre o adevărată Ora Diavolului, ci mai degrabă un moment al nopții în care este mult mai frecvent să avem vise urâte, stricându-ne ciclul de somn!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News