Ora la care adormi influențează sănătatea? Răspunsul scurt, conform autorilor unui studiu, este da. Iată de ce!
Cercetătorii au examinat cercetările disponibile privind obiceiurile de sănătate ale persoanelor care sunt active ziua și ale celor care sunt active noaptea. Ei au descoperit, în general, că așa-numitele „păsări de noapte" mănâncă în mod tipic mai puține fructe și legume și consumă mai multe „băuturi energizante, băuturi alcoolice, zaharoase și care conțin cofeină, precum și un aport energetic mai mare din grăsimi."
Câteva studii observaționale arată, de asemenea, că păsările de noapte sunt mai predispuse să-și schimbe ora la care mănâncă și să sară peste mese - cel mai adesea micul dejun.
Samantha Morrison, expertă în sănătate și bunăstare, spune că a consuma alimente bogate în grăsimi și zahăr târziu necesită perioade lungi de digestie, ceea ce poate duce la creșteri neașteptate în greutate, indigestie, și chiar creșterea șanselor de a suferi un accident vascular cerebral.
„Una dintre cele mai devastatoare consecințe pe care le poate avea o persoană activă noaptea asupra sănătății este efectul pe care îl are asupra menținerii obiceiurilor alimentare sănătoase", a declarat ea pentru Healthline. "Consumul unei mese mari seara poate avea un impact serios asupra obiceiurilor tale de somn.", a mai spus ea.
Mai ales atunci când acea masă mare este un hot dog, un pachet de chipsuri, și o băutură răcoritoare sau un burrito de la magazinul de la colț. Împreună cu aceste opțiuni sunt berea din frigiderele din spate și tutunul de la tejghea.
Pentru unii, pur și simplu nu este o alegere.
Biroul de Statistică a Muncii din SUA spune că 9% din forța de muncă a SUA este încă la muncă la ora 9 dimineața și 3% la ora 2 dimineața.
Sunt oameni care chiar preferă orele de noapte pentru că este mai multă liniște și mai puțină aglomerație. Dar știind exact cum stilul de viață al persoanelor active noaptea poate afecta negativ sănătatea și poate crește șansele de anumite boli, este importantă evitarea acestuia.
Dr. Steven Zodkoy, director al Monmouth Advanced Medicine, spune că cu cât creierul se trezește mai târziu, cu atât este mai puțin pregătit să se așeze pentru noapte.
Acest lucru, spune Zodkoy, poate duce la un somn slab, oboseală, epuizare, creștere în greutate, anxietate și alte simptome ale trăsăturilor de personalitate. Pentru a ajuta la minimizarea acestor efecte, Zodkoy recomandă exercițiile fizice, relaxarea și alte schimbări de stil de viață. Asta include concentrarea pe alimentație.
Pe lângă efectele pe termen lung asupra sănătății, stilul de viață al persoanelor active noaptea ar putea avea un efect imediat asupra finanțelor tale deoarece ai putea face unele greșeli.
Dr. Sujay Kansagra, expert în sănătatea somnului la Mattress Firm, spune că o varietate de studii sugerează că oamenii activi noaptea tind să aibă performanțe slabe, inclusiv performanța școlară, auto-reglarea, asumarea de riscuri și riscul de perturbare a stării de spirit.
"Dar întrebarea de bază este, de ce au oamenii activi noaptea o dietă proastă? Aceasta se datorează fără îndoială discrepanței dintre ritmul lor circadian intern și ceasul extern", a spus Kansagra pentru Healthline.
Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să eviți mâncarea nesănătoasă. Asta înseamnă să mergi la magazin devreme și să te aprovizionezi cu gustări sănătoase. Morcovi, salate, pui, banane, nuci, brânzeturi cu conținut scăzut de grăsimi, biscuiți și pâine integrală pot satisface multe dintre poftele de seară fără să adauge calorii inutile.
Și, dacă îți dorești o bere înainte de culcare, încearcă să o înlocuiești cu apă minerală. Creierul va simți aceeași senzație răcoritoare.
Bill Fish, co-fondatorul Tuck.com, spune că ritmul circadian al omului s-a dezvoltat de-a lungul mileniilor, dar s-a schimbat când Thomas Edison a inventat becul în 1879.
"Până atunci, oamenii se trezeau odată cu răsăritul soarelui pentru a vâna sau a se ocupa de câmpuri", a spus el pentru Healthline. "Apoi se odihneau când se făcea întuneric."
Fish recomandă crearea unui "refugiu pentru somn" cu jaluzele care acoperă ferestrele. În afara acestui lucru, este important să fii atent la ceea ce îți spune corpul.
"Monitorizează-ți dieta pentru a te asigura că ai trei mese de calitate pe zi", a spus Fish, "și continuă să faci tot posibilul pentru a-ți monitoriza sănătatea.", potrivit Healthline.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu