Ora la care bei cafea ar putea reduce riscul de deces și boli de inimă – studiu

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Ora din zi în care bei cafea ar putea să îți influențeze sănătatea. 

Cercetătorii care monitorizează sănătatea pe termen lung, alimentația și stilul de viață au descoperit că un consum mai mare de cafea era „semnificativ” asociat cu un risc mai scăzut de deces, dar numai în rândul celor care consumau cafea dimineața, comparativ cu cei care o beau pe parcursul întregii zile.

Rezultatele sugerează că nu este vorba doar despre câtă cafea bei, ci și despre momentul în care o consumi, care este important. 

Conducerea studiului a fost asigurată de experți de la Universitatea Tulane din Louisiana, SUA, iar mai mult de 40.000 de adulți au participat la cercetare și au fost monitorizați timp de aproape un deceniu.

Persoanele care beau cafea dimineața aveau un risc cu 16% mai mic de a muri comparativ cu cei care nu consumau cafea

Mai mult de o treime (36%) dintre cei care au participat la studiu au fost considerați consumatori de cafea dimineața, în timp ce aproximativ 14% erau consumatori de cafea pe parcursul întregii zile.

În perioada de urmărire, aproximativ 4.295 de persoane care participau la studiu au decedat.

Ținând cont de diverși factori, cercetătorii au concluzionat că persoanele care beau cafea dimineața aveau un risc cu 16% mai mic de a muri comparativ cu cei care nu consumau cafea.

Separat, aceștia aveau un risc cu 31% mai mic de a muri din cauza bolilor de inimă.

Nu s-a înregistrat nicio reducere a riscului pentru consumatorii de cafea pe parcursul întregii zile, comparativ cu cei care nu consumau deloc cafea.

Autorul principal, Dr. Lu Qi, a spus: „Cercetările de până acum sugerează că băutul de cafea nu crește riscul de boli cardiovasculare și pare să scadă riscul unor boli cronice, precum diabetul de tip 2. Acesta este primul studiu care testează modelele de consum de cafea și efectele asupra sănătății".

„Rezultatele noastre sugerează că nu este vorba doar despre dacă bei cafea sau cât de mult bei, ci și despre momentul din zi în care o consumi, ceea ce este important. De obicei, nu oferim sfaturi privind momentul consumului în ghidurile noastre alimentare, dar poate că ar trebui să luăm acest aspect în considerare în viitor”, a completat doctorul.

Dr. Lu a adăugat că rezultatele nu oferă o explicație clară de ce consumul de cafea dimineața reduce riscul de deces și de boli cardiovasculare, dar a spus că o posibilă explicație ar fi că băutul de cafea după-amiaza ar putea perturba ritmurile circadiene și nivelurile hormonilor, precum melatonina.

Acest lucru, la rândul său, duce la modificări ale factorilor de risc cardiovasculari, precum inflamația și tensiunea arterială.

"Probabil sănătos"

În cadrul unei cercetări conexe, profesorul Thomas Luuscher, de la spitalele Royal Brompton și Harefield din Londra, a spus că „mulți consumatori de cafea pe parcursul întregii zile se confruntă cu tulburări de somn”.

El a adăugat că, per total, oamenii „trebuie să accepte” „dovezile substanțiale despre consumul de cafea, în special dimineața, care este probabil benefic pentru sănătate. Așadar, beți-vă cafeaua, dar faceți-o dimineața”.

Rezultate similare au fost observate atât în rândul celor care consumau cafea cu cofeină, cât și în rândul celor care beau cafea decafeinizată, fie dimineața, fie pe parcursul întregii zile.

Cercetătorii au spus că, printre consumatorii de cafea, participanții cu un comportament de tip "dimineața" erau mai predispuși să consume ceai și suc carbogazos cu cofeină, dar și atât cafea cu cofeină, cât și cafea decafeinizată, comparativ cu cei care beau cafea pe toată durata zilei, potrivit SkyNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel