Reacțiile ca urmare a închiderii fabricii de zahăr din Oradea au provocat nemulțumirea Patronatului de Zahăr din România. Directorul Executiv menționează că închiderea fabricii este una regretabilă, dar specifică faptul că nu este semnalul pentru închiderea întregii industrii, la noi în țară existând și alte fabrici.
Iată reacția lui Gheorghe Bejan, directorul executiv al Patronatul Zahărului din România:
"În urma anunțului privind închiderea Fabricii de Zahăr Oradea, publicat în diverse mijloace media, au apărut comentarii și opinii care pun industria zahărului și cultură sfeclei de zahăr într-o lumina defavorabilă și profund pesimistă, sectorul fiind prezentat că fiind destinat colapsului și dispariției.
Patronatul Zahărului din România, organizație care reprezintă interesele sectorului producției de zahăr, dorește să facă următoarele precizări:
Regretabila decizie de închidere a activității productive de la Oradea nu înseamnă închiderea sau colapsul întregii industrii,
În România mai există cinci fabrici active care produc zahăr din sfeclă sau din zahăr brut importat – Roman, Buzău, Bod, Ludus și Urziceni. Toate aceste fabrici sunt funcționale și au procesat în anul 2016/17 peste 250,000 tone zahăr.
1000 de euro pe hectar, subvenție
În același timp, toate aceste fabrici au investit și investesc în continuare pentru susținerea producției de zahăr, atât din sfeclă cultivate local cât și pentru procesarea zahărului brut.
Există peste 1.500 de fermieri care sunt activi în domeniul culturii sfeclei de zahăr și care au investit enorm în eficientizarea culturii – dovadă sustenabilității industriei de producere a zahărului,
Cultura sfeclei de zahăr beneficiază de ajutoare și subvenții substanțiale din partea statului român și al Uniunii Europene; în jur de 1.000 euro/hectar – nu multe culturi se bucură de o astfel de susținere.
Colaborare pentru a face față competiției acerbe
În plus, sfecla de zahăr are asigurată desfacerea încă înainte de cultivare – Acordul Interprofesional la nivel de ramură, confirmat de un Ordin de Ministru, are prevederi clare care susțin un parteneriat durabil între fermieri și procesatori (fabric) .
Începând cu octombrie 2017, sistemul European de producere a zahărului în regim de cote a fost anulat – zahărul a intrat astfel într-o competiție liberă și fără restricții unde numai cei mai buni vor supraviețui.
Pe de altă parte, dispariția cotelor aduce și o serie de oportunități privind utilizarea la maxim a potențialului agricol și creșterea exporturilor românești către zonă Mării Negre și Orientul Mijlociu. Putem menționa și piețele în deficit din imediată noastră vecinătate; Bulgaria și Grecia.
Este clar că, într-o astfel de situație, producătorii, fermierii și autoritățile din România trebuie să colaboreze cât mai strâns pentru a face față competiției acerbe și a menține un sector productiv care valorifică la maxim produsul agricol, ducând-ul "din câmp, pe masa".
Suntem convinși că eforturile și investițiile făcute în unitățile productive și în agricultura, sprijinul statutului și poziția geografică favorabilă reprezintă baze solide pentru un viitor sustenabil al industriei zahărului în România.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News