EXCLUSIV  Orașele din Europa, sufocate de turiști. Bloggerul Cezar Dumitru: În unele locuri nu poți să te oprești pe stradă să admiri ceva / video

FOTO: Freepik @demofeelstudio
FOTO: Freepik @demofeelstudio

Orașe din Europa de Vest au avut proteste împotriva numerelor mari de turiști care le răpesc traiul cotidian și le măresc prețurile la chirii. În unele dintre aceste proteste, localnici au ajuns chiar să arunce cu apă pe turiști aflați la mese, în Spania. Cezar Dumitru a vorbit despre această problemă.

Cezar Dumitru este un blogger de travel care a vizitat până acum 149 de țări. În vasta sa experiență, el spune că a observat o diferență masivă între cum se călătorea înainte și efectele pe care le are comercializarea turismul asupra unor locuri.

Turismul în masă este un fenomen datorat comercializării și accesibilizării transportului, locurilor și propagării vizitelor în străinătate prin intermediul social media. În România, numărul turiștilor străini a părut să crească în ultimii ani, dar la o rată mică. INS raportează o creștere de 1,3 % la intrarea în țară a vizitatorilor străini.

Întrebat despre acest fenomen, Cezar Dumitru spune:

„Pe de o parte, e bine că se poate călători, dar pe de altă parte are un efect negativ asupra comunității locale. Cele mai de succes (orașe), cele mai interesante cele mai comercializate, cele mai marketizate, nu se mai poate trăi.”, spune Cezar Dumitru

În acest sens, bloggerul menționează orașe precum Veneția ca fiind nelocuibile de către localnici. Când a fost prima dată în Veneția acesta și-a dat seama că fenomenul turismului în masă va prinde amploare și că se va putea aștepta la o astfel de experiență și în alte locuri, în timp.

Grecia ar mai fi un bun exemplu. „Sunt locuri unde acum nu te poți opri pe stradă ca să admiri nici vitrine, pentru că vine valul de oameni”, admite turistul profesionist. În Grecia a mai experimentat și un drum de la aeroport la hotel de două ore. El menționează că distribuirea acestor imagini în media are efectul dezirat de descurajare, dar pe termen scurt.

„De la aeroport până la hotel am făcut două ore, era foarte aglomerat. Erau operatorii video unii peste alții”, spune acesta.

Opinia călătorului experimentat legată de măsurile anti-turiști adoptate de unele state este că acestea vor avea un impact mic și că nu ne putem aștepta ca interesul pentru orașe precum Barcelona, Madrid, Lisabona etc să scadă pe termen lung pentru turiști. 

Marile destinații turistice vor rămâne mereu în interesul călătorilor pasionați, în special în țări care nu prezintă formal mari pericole pentru vizitatori. Europa rămâne una dintre cele mai importante locuri vizitate de către oameni, numerele de turiști crescând constant. Și în Asia, spune Cezar Dumitru că a observat o diferență semnificativă. Dacă înainte observa numai turiști europeni, acum aceștia sunt mai greu de identificat, sunt poate chiar „rari”, printre mulțimile de turiști asiatici. Fluxul de călători este din ce în ce mai mare pe întreg mapamondul. Dumitru spune că un val mare de turiști a venit și din China în ultimii ani, din experiența personală.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel