Orașul baby-boom. O localitate din Japonia deține secretul natalității

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Așezat într-o zonă plină de munți și păduri, orașul Nagi se bucură de cea mai mare natalitate din Japonia.

 

Rata fertilității în Nagi s-a dublat de la 1,4 la 2,95 în 2019, scăzând ușor la 2,68 în 2021 – rămânând de peste două ori mai mare decât media națională de 1,3, scrie The Guardian.

Pe fondul avertismentelor primului ministru, Fumio Kishida, că rata natalității în scădere a Japoniei îi amenință capacitatea de a funcționa ca societate, cei 5.700 de locuitori ai orașului ar fi putut găsi răspunsul căutat de guvern.

Rata ridicată a natalității este rezultatul a două decenii de inițiative locale menite să să stopeze o tendință demografică care, conform celor mai recente prognoze guvernamentale, va duce la scăderea populației Japoniei de la 125 de milioane de astăzi la 87 de milioane, în 2070. Odată cu scăderea populației, vine o economie în scădere, o presiune uriașă asupra familiilor și o forță de muncă suprasolicitată.

Nagi și-a câștigat porecla de „orașul miracol” al Japoniei printr-o combinație de stimulente financiare generoase și, după cum a descoperit The Guardian în timpul unei vizite recente, prin implicarea fiecărui membru al comunității în creșterea celor mai tineri rezidenți ai săi.

Această abordare este expusă la Nagi Child Home, o grădiniță unde, pentru 300 ¥ (1,70 lire sterline) pe oră, părinții își pot lăsa copiii în grija altor mame sau unor voluntari mai în vârstă, în timp ce fac cumpărături sau merg pentru o programare la medic.

„Încercăm să facem creșterea copiilor plăcută, eliminând anxietatea pe care o pot avea părinții cu privire la finanțe sau sănătatea copiilor. Le permite să își echilibreze viața familială și cea profesională... și nu au nevoie de un motiv special pentru a utiliza serviciul”, spune Takamasa Matsushita, tată a doi copii mici și șef al diviziei de informare și planificare a orașului.

„A face ceva în legătură cu scăderea natalității nu se referă doar la copii. Adoptăm o abordare holistică și de aceea încercăm să implicăm rezidenții mai în vârstă.”

„Vin aici de trei ori pe săptămână”, spune Yukie Kaneko, care are două fete, de trei ani și trei luni. „Este foarte util pentru că copiii noștri nu ar avea ocazia să se joace unii cu alții fără acest loc. Este mult mai bine decât să stea acasă toată ziua.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel