Şcolile primare din capitala Indiei, New Delhi, vor fi închise începând de sâmbătă şi vor fi luate în considerare şi restricţii ale traficului rutier, a anunţat liderul guvernului local vineri, în contextul în care metropola indiană continuă să fie afectată de niveluri ridicate ale poluării aerului, transmite Reuters.
Mai mulţi rezidenţi s-au plâns din cauza unor dificultăţi de respiraţie şi iritaţii la nivelul ochilor, nasului şi gâtului, într-o perioadă în care indicele de calitate a aerului a ajuns să fie inclus în categoriile 'sever' şi 'periculos' la cele mai multe dintre staţiile de monitorizare, potrivit datelor transmise de Consiliul Central de Control al Poluării.
Dacă acest indice ajunge să fie inclus în categoria 'sever' - peste 400 -, atunci el afectează sănătatea oamenilor, având impacturi severe asupra persoanelor cu boli preexistente, a precizat guvernul federal indian. 'Închidem şcolile primare din New Delhi începând de mâine (sâmbătă - n.r.)... De asemenea, închidem activităţile în aer liber pentru toţi elevii începând din clasa a V-a', a anunţat Arvind Kejriwal într-o conferinţă de presă.
Decizia privind închiderea şcolilor a fost luată după ce mai mulţi părinţi îngrijoraţi şi activişti de mediu s-au exprimat pe reţelele de socializare, îndemnând autorităţile locale să ia în considerare impactul pe care poluarea îl are asupra copiilor.
Oficialii din districtul Noida, un oraş-satelit al metropolei New Delhi, le-au cerut joi şcolilor locale să organizeze doar cursuri online pentru elevii până în clasa a VIII-a.
New Delhi este un oraş cu o populaţie de aproximativ 20 de milioane de locuitori şi, totodată, cea mai poluată capitală a lumii. Metropola indiană este afectată de smog în fiecare iarnă, întrucât aerul rece captează praful din construcţii, emisiile de gaze ale vehiculelor şi fumul rezultat din arderea reziduurilor agricole din statele învecinate Haryana şi Punjab înaintea noului sezon de însămânţări.
Guvernul din New Delhi analizează şi posibilitatea de a implementa restricţii legate de circulaţia vehiculelor pe drumurile publice, a adăugat Arvind Kejriwal. Consiliul federal pentru controlarea poluării din India a interzis joi seară intrarea camioanelor diesel care transportă bunuri neesenţiale în capitala ţării.
Cel puţin 132 de persoane şi-au pierdut viaţa după ce un pod pietonal din epoca colonială s-a prăbuşit duminică seara în statul Gujarat din vestul Indiei, informează AFP.
Conform informaţiilor furnizate de poliţia locală, 500 de persoane, inclusiv femei şi copii, participau la o sărbătoare religioasă pe şi în jurul podului în momentul în care cablurile care îl susţineau au cedat la scurt timp după lăsarea întunericului.
"Până acum am recuperat 132 de cadavre. Este probabil ca bilanţul să continue să crească pe măsură ce operaţiunile de căutare continuă", a declarat P. Dekavadiya, şeful poliţiei din Morbi, oraşul în care s-a produs accidentul.
El a adăugat că peste 130 de persoane au fost salvate.
Podul peste râul Machchhu din Morbi, oraş situat la aproximativ 200 de kilometri vest de Ahmedabad, principalul oraş din Gujarat, datează din epoca colonială britanică. Podul a fost redeschis în urmă cu doar patru zile, după ce fusese închis timp de aproximativ şapte luni pentru lucrări de reparaţie.
"Oamenii au căzut unii peste alţii când s-a rupt podul. Se adunaseră pentru ritualuri organizate cu prilejul festivalului Diwali. Sunt mulţi copii şi femei printre victime", a spus un martor neidentificat citat de presa locală.
Podul suspendat, cu o lungime de 233 de metri, a fost construit în 1880 cu materiale aduse din Anglia, potrivit presei locale.
*** 30.10 2022 ORA 17:52 UPDATE VIDEO Un pod pe care se aflau sute de persoane s-a prăbuşit în India; 68 de morţi, conform bilanţului provizoriu
Un pod suspendat deasupra unui râu în vestul Indiei s-a prăbuşit duminică în timp ce era traversat de sute de persoane, dintre care cel puţin 68 au murit, 30 sunt grav rănite şi alte 82 au fost salvate, conform unui bilanţ provizoriu, relatează Reuters şi AFP.
Imagini transmise de televiziuni de la faţa locului arată zeci de oameni agăţându-se de cablurile podului prăbuşit, în timp ce echipele de intervenţie încearcă să-i salveze, alţii au reuşit să se urce pe elementele desprinse din pod sau înoată către malul râului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu