Hong Kong este oraşul cu cele mai mari preţuri la imobiliare din lume. În acest context, se confruntă cu o criză: 40.000 de locuinţe construite în timpul pandemiei stau neocupate.
Publicitate
Preţul mediu al unei locuinţe în Hong Kong este de peste un milion de dolari. Ba chiar au fost şi locuri de parcare care s-au vândut la acest preţ. Cu toate astea, 200.000 de oameni mai au de aşteptat cel puţin cinci ani pentru o locuinţă subvenţionată public.
Unul din cinci oameni din Hong Kong trăieşte sub limita sărăciei, iar mulţi numesc casă o locuinţă împărţită în mai multe camere mici, pe care o împart cu alţii.
Cauza acestei probleme este una simplă, potrivit autorităţilor locale: oferta nu poate ajunge din urmă cererea. Peste 7 milioane de rezidenţi sunt înghesuiţi în ceea ce deja reprezintă cele mai aglomerate cartiere din lume.
Şeful diviziei de urbanism a oraşului, John Lee, a spus că problema imobiliară este în topul agendei de lucru, şi a promis că în următorii cinci ani vor fi construite 30.000 de locuinţe.
CNN a întrebat autorităţile locale din Hong Kong dacă încasările din vânzările de terenuri afectează politica imobiliară, însă Biroul de Dezvoltare Urbană a transmis că "Guvernul este implicat în acest proiect, astfel că se vor găsi mereu terenuri care să rezolve problemele comunităţii".
Criticii autorităţilor locale cer acum folosirea locuinţelor construite pentru izolarea bolnavilor în pandemie, mai ales că acestea sunt nelocuite. Aceste locuinţe au costat autorităţile locale 76 miliarde de dolari în ultimii trei ani, acestea fiind doar costurile întreţinerii. Municipalitatea nu a vrut să spună cât a costat construcţia lor.
Ce este sigur, însă, este că acestea ocupă 80 de hectare şi că sunt în număr de 40.000 de locuinţe.
Deşi sunt mici, fiecare dintre aceste locuinţe măsurând în jur de 10 mp, cu o bucătărie şi o baie, aceste locuinţe sunt dorite de cei care nu îşi pot permite chiriile uriaşe din oraş. Spre exemplu, în Hong Kong o locuinţă se vinde cu 6000 de dolari pe metru pătrat.
"Dacă guvernul ar închiria aceste unităţi cu preţuri între 250 şi 380 de dolari şi pune la dispoziţie un autobuz până la cea mai apropiată gară, atunci eu cred că acestea s-ar ocupa imediat. Chiar dacă se află la distanţă considerabilă de centrul oraşului", a declarat Francis Law, unul dintre bărbaţii care a stat în carantină într-o astfel de locuinţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu