Fața unui oraș din România se schimbă prin investiții enorme în proiecte sustenabile.
Tudor Drâmbărean, consilier și manager proiecte transnaționale Primăria Municipiului Alba-Iulia, a vorbit despre proiectele europene implementate în Alba-Iulia. Printre altele, astfel de proiecte au ca scop reducerea cu 40% a emisiilor de carbon până-n 2030, raportat la 2008. ”Am fost nominalizați ca și comunitate sustenabilă de către Ambasada Elveției în 2021, în baza a 79 de indicatori de performanță” a amintit Tudor Drâmbărean, contextualizând discuția despre Alba-Iulia.
Conform acestuia, deși vorbim despre un oraș de 74.000 de locuitori, este aglomerat de peste 40.000 de autoturisme. Peste 60% din consumul de energie este pentru încălzirea clădirilor și transportul public și privat din oraș.
Totuși, aici au fost atrase peste 330 de mil. de euro pentru implementarea de diverse proiecte, mare parte pentru eficiență energetică și mobilitate. ”Suma reprezintă cel puțin de 15 ori bugetul local, s-au creat temporar sau permanent 1500 de locuri de muncă și ar reprezenta 5000 de euro/cap de locuitor” a subliniat Tudor Drâmbărean în cadrul dezbaterii de profil organizate de DCMediaGroup, ”Energy Forum Ediția a XI-a: Tranziția către o Românie verde, provocările momentului”.
”Desigur, proiectele de mobilitate vor schimba fața orașului” anunță Drâmbărean, vorbind despre un transport sustenabil ca-n orașele din Vestul Europei. ”În anul 2024, vorbim despre 303.000.000 de lei doar în zona de investiții” a subliniat managerul, adăugând că la 1 leu din bugetul local s-au atras încă 4,58 lei din fonduri nerambursabile. Prin PNRR, se au în vedere alte proiecte ”verzi”, de mare amploare, cu implementare până-n 2026.
Vezi proiectele complete de la min. 02:05:00:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu