Deși se tot vorbește despre scăderea prețurilor în imobiliare, analizele site-urilor de profil nu o regăsesc în piață. Din contră! Apar surprize pe această piață. Și dacă marile orașe, centrele de dezvoltare ale țării, au ajuns pe un platou la nivelul maxim al costurilor în imobiliare, alte orașe vin din urmă în acest sector și chiar le devansează.
Cluj-Napoca a ajuns la performanța de a-și doborî propriul record al scumpirilor pe piața imobiliară. Aici se vând și cel mai greu apartamentele, arată o analiză imobiliare.ro. Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare pe piața rezidențială din Cluj-Napoca a ajuns la sfârșitul lunii trecute la 2.666 euro/mp util, cel mai înalt nivel înregistrat în România.
În Timișoara, astăzi, sunt cele mai accesibile locuințe, raportat la veniturile locuitorilor. Pe de altă parte, o totală surpriză vine din Oradea, unde locuințele s-au scumpit atât de mult încât costurile iau fața Timișoarei. Și nu doar atât! Oradea devine al doilea cel mai scump oraș din vest. Aici, prețul mediu al apartamentelor s-a majorat cu 15% față de perioada similară a anului trecut și a ajuns la 1.550 euro/mp util.
Scumpiri semnificative înregistrează și Brașovul. Dacă în februarie 2023, apartamentele se vindeau cu o medie de 1.580 euro/mp, un an mai târziu, prețul a sărit la 1.815 euro/mp util. În cazul locuințelor noi, media sare de 2000 de euro/mp, până la 2.110 euro/mp util.
În București, apartamentele se vând greu, mult mai greu, conform sursei citate, proprietarii având nevoie chiar de o perioadă dublă de timp, față de anii trecuți, pentru a-și vinde apartamentele. 1.663 euro/mp util este prețul pentru Capitală.
Constanța se pare că rivalizează serios cu Bucureștiul la capitolul prețuri. Și Craiova, dar și Sibiul devin tot mai scumpe. La polul opus, Iașiul este cel mai ieftin mare centru regional din România. Aici plătești 1.532 euro/mp util pentru un apartament în Iași, sub media înregistrată la nivel național de 1.542 euro/mp util.
“Piața rezidențială continuă să surprinde performând peste așteptări și în acest început de an, când, pe baza creșterii cotei de TVA la locuințele noi, mulți analiști așteptau o scădere a interesului. Creșterea este cu atât mai evidentă cu cât are loc și în orașele mai mici, iar în acest sens remarcăm în mod special Oradea unde prețul mediu depășește pentru prima dată borna de 1500 euro/mp. Chiar și așa, cumpărătorii din România sunt în continuare privilegiați în ceea ce privește accesibilitatea locuințelor comparativ cu celelalte țări europene”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing al site-ului citat, conform unui comunicat de presă. Perioada de vânzare a apartamentelor din Brașov s-a menținut din 2020 și până la jumătatea lui 2022 constantă, pentru ca apoi să vedem o creștere accelerată până la jumătatea anului trecut când proprietarii aveau nevoie de circa 80 de zile pentru identificarea cumpărătorilor. Ultimele două trimestre au marcat însă scăderi la acest capitol, durata necesară pentru vânzarea unui apartament în Brașov fiind de circa două luni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News