În mod neașteptat poate, acest lucru se întâmplă în vestul Europei.
Există un oraș în Europa în care are loc un fenomen ciudat și periculos. În Liege, Belgia, bucăți de avioane cad din ce în ce mai des peste case. Aparent fenomenul se produce pentru că aeroportul orașului este dedicat în principal zborurilor de marfă, zboruri desfășurate chiar și cu aeronave vechi, și deci uneori pierzându-se piese din cauza uzurii în timp.
După cum povestește Le Soir citată de Today, ultimul episod a avut loc joia trecută.
”Cu puțin timp înainte de miezul nopții, o carcasă a motorului unui Boeing 747, aparținând companiei Air Atlanta Icelandic și cu destinația Malta, s-a rupt”, a explicat Christian Delcourt, manager de comunicații pe aeroportul din Liège. Mișcarea Demain a denunțat în repetate rânduri frecvența acestor tip de accidente.
”Am considerat că, pe lângă aspectele de mediu și sociale, trebuie luată în considerare și problema siguranței, având în vedere că avioanele aterizează și decolează zilnic de la Liege, unele dintre ele foarte vechi și cu probleme evidente”, a explicat asociaţie într-un comunicat.
”Joi seara am avut un alt accident grav. Potrivit informațiilor noastre, era vorba despre o bucată dintr-un avion în vârstă de 28 de ani care a suferit deja un accident pe 2 decembrie 2021. În plus, firma care deține vehiculul a fost implicată în mai multe alte accidente în Liege în 2021 și 2022, iar aeroportul a suferit și două accidente în august anul trecut”, spune mișcarea.
Pentru Pierre Eyben, co-purtătorul de cuvânt al mișcării eco-socialiste, ”a sosit momentul să ne punem întrebarea privind statutul și vârsta avioanelor cărora li se permite să sosească pe aeroportul din Liège. După cum știm, avioanele cargo sunt adesea mai vechi. Întrucât aeroportul va trebui să intervină asupra poluării fonice, interzicerea acestor avioane vechi, zgomotoase și periculoase este acum o problemă urgentă”.
Citește și:
Ajunge cu scutecele pe care trebuie să le arunci după fiecare utilizare. La Bruxelles, cele lavabile și reutilizabile vor fi în curând obligatorii în toate creșele publice.
În capitala Belgiei, de doi ani este derulat un proiect pilot în două dintre cele 40 de institute ale orașului. Un test care a fost un succes și care acum va fi extins la toate structurile din capitală.
Grădinițele capitalei produc peste 1,2 milioane de scutece în fiecare an. Și în fiecare an 242 de tone din aceste deșeuri sunt trimise la incinerator, potriviti Europa Today.
”Scutecele sunt o sursă uriașă de deșeuri și aceasta este o problemă importantă și îngrijorătoare, cu provocările climatice și de mediu cu care se confruntă toată lumea”, a declarat Arnaud Pinxteren, consilierul orașului Bruxelles responsabil cu îngrijirea copiilor.
”Ne-am asigurat deja că toate scutecele folosite în grădinițele noastre sunt cât mai prietenoase cu mediul, dar am vrut să facem un pas mai departe”, a continuat acesta.
Inițial, începând din 2023, scutecele reutilizabile vor fi introduse în 10 unități din capitală. Toate grădinițele vor fi acoperite până în 2026. Municipalitatea va lansa săptămâna aceasta o licitație publică de 168.000 de euro pentru a găsi un furnizor.
”Putem cumpăra scutece reutilizabile în vrac, ceea ce face posibil să avem prețuri mai competitive”, a spus Pinxteren. ”De asemenea, factura pentru eliminarea deșeurilor este din ce în ce mai mare”.
Părinții plătesc în prezent 88 de cenți pe zi pentru folosirea scutecelor în creșă. Orașul Bruxelles intenționează să mențină această rată neschimbată pentru a acoperi costurile de spălare.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci