Ludovic Orban s-a grăbit să anunțe că poate candida la președinția României, în 2024, iar în partid se bazează pe sprijinul a 36 de filiale. Mesajele transmise de șeful PNL creează, de fapt, o diversiune, menită să îi permită ținerea partidului sub control, într-o situație critică.
În realitate, șansele ca Orban să recâștige președinția partidului sunt apropiate de zero, tocmai din cauză că liderii locali se tem că acesta va profita de funcție pentru a-și impune candidatura la Cotroceni. Ceea ce ar fi un dezastru electoral pentru PNL, în 2024. Să o luăm ”pas cu pas”.
Un politician cu experiență nu are de ce să își anunțe intrarea în cursa pentru prezidențiale, pentru a nu fi tocat mărunt-mărunt trei ani și jumătate, până la alegeri. Dimpotrivă, alegerile din 2004 și 2014 au arătat că o candidatură surpriză are mai mult succes decât una construită din vreme.
De ce s-a grăbit Ludovic Orban? Deoarece a vrut să transmită electorilor din PNL mesajul că el este succesorul lui Iohannis, în perspectiva Congresului. Și astfel, să capteze voturile ”alegătorilor de rând” care merg cu puterea, care se orientează după cel creditat cu mai multe șanse de a câștiga competiția din partid.
Fiindcă sprijinul ”alegătorilor informați”, al liderilor partidului, l-a pierdut în proporție de 90 la sută. Doar cei care depind de Orban pentru supraviețuirea politică, care nu au o bază electorală proprie, fiind parașutați de la centru în filiale, mai susțin varianta realegerii. ”Sondajele” interne, consultările între liderii partidului nu îi dau mai mult de 10 procente lui Orban, la Congres.
Acționează dezamăgirea după sacrificiul impus de Orban partidului la negocieri, pentru ca el să își obțină postul din Cameră, dar și temerea că, odată reinstalat șef al PNL, Orban își va impune candidatura la prezidențiale. Deși este evident pentru oricine că nu are nicio șansă.
PNL înțelege organic miza strategică a prezidențialelor. În 2024, candidatul la Cotroceni are cu atât mai mult funcția de tractare a partidului cu cât alegerile se suprapun. Așa că PNL nu poate să riște ca în loc de locomotivă care să îl urce Dealul să se aleagă cu o ghiulea legată de picior.
Cea mai bună confirmare a faptului că Orban se teme de alegerile interne este că le tot amână. Dacă ar avea sprijinul a 36 de filiale, așa cum afirmă, Congresul ar fi o formalitate, s-ar putea organiza imediat, online, nimeni nu ar avea ceva de obiectat. Votul ”pe față” din biroul județean pe care îl invocă Orban nu înseamnă nimic la un Congres cu vot secret, la care participă mii de membri de partid. Și de unde 36 de filiale, dacă 13 județe sunt doar în Ardeal?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News