Orban a refuzat să-i aducă un omagiu lui Navalnîi. Omul lui Putin a răspuns acid criticilor: Şovinii nu merită respectul Parlamentului Ungariei

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Refuzul lui Orban de a-i aduce omagiu lui Navalnîi stârnește controverse în Parlamentul Ungariei.

Premierul ungar Viktor Orban și membrii coaliției sale au refuzat să-i aducă un omagiu liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, care a murit recent într-o colonie penitenciară arctică. Gestul lor a fost perceput ca un punct de conflict în Parlamentul Ungariei.

Într-un moment solemn în care un deputat al opoziției a solicitat un minut de reculegere în memoria lui Navalnîi, două treimi dintre membrii Parlamentului ungar au refuzat să se ridice, susținând astfel poziția liderului lor, Viktor Orban.

„Şovinii nu merită respectul Parlamentului Ungariei”, a declarat Orban de la tribună, făcând referire la declarațiile anterioare ale lui Navalnîi. El a adăugat că cei care au numit poporul georgian „rozătoare” în contextul intervenției Rusiei în Georgia, în 2008, „nu vor fi respectați”.

Cu toate acestea, Orban a încheiat prin a spune: „Altfel, odihnește-te în pace”, marcând astfel finalul controversatei dezbateri.

Aleksei Navalnîi, activistul care a devenit principalul opozant al președintelui rus Vladimir Putin, a murit la vârsta de 47 de ani în circumstanțe încă neclare, într-o colonie penitenciară dincolo de Cercul Polar. Serviciul penitenciar rus a afirmat că el a murit după ce a acuzat o stare de rău în timpul unei plimbări în curtea închisorii.

Mai multe țări occidentale au acuzat Kremlinul, condus de Vladimir Putin, că este responsabil pentru moartea lui Navalnîi. Cu toate acestea, Ungaria, care are legături strânse cu Rusia, a ales să nu facă nicio declarație oficială în legătură cu acest eveniment.

În urma refuzului coaliției conduse de Orban de a-i aduce omagiu lui Navalnîi, Bence Tordai, cofondatorul unui mic partid ecologist și membru al Parlamentului Ungariei, și-a exprimat regretul, caracterizând gestul premierului și a membrilor coaliției sale drept o „rușine”.

Reamintim că, potrivit unor informații, Navalnîi ar fi fost ucis în momentul în care urma să fie eliberat într-un schimb de prizonieri.

Kira Yarmash a declarat că Navalnîi urma să fie schimbat cu un asasin rus de profil înalt care a lucrat cu serviciul de securitate FSB din Moscova - referindu-se la Vadim Krasikov.

Krasikov se află într-o închisoare germană, ispășind o pedeapsă pe viață pentru uciderea disidentului cecen Zelimkhan Khangoshvili, născut în Georgia, într-un parc din Berlin, în 2019.

Un tribunal german a susținut că a fost o crimă "ordonată de stat".

Yarmash a declarat că discuțiile cu privire la acest schimb se aflau în faza finală, iar Navalnîi urma să fie eliberat alături de doi cetățeni americani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel