Orban anunță că va comunica Guvernului moțiunea de cenzură

Ludovic Orban / Foto: gov.ro
Ludovic Orban / Foto: gov.ro

Ludovic Orban a anunţat ce va face după ce moţiunea de cenzură a fost blocată a patra oară în birourile permanente. 

Moțiunea de cenzură USR PLUS - AUR împotriva premierului Florin Cîțu a fost blocată a patra oară. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat, marţi, după ce şedinţa Birourilor permanente reunite a fost suspendată din lipsa cvorumului, că va comunica Guvernului moţiunea de cenzură, menţionând că derularea calendarului dezbaterii moţiunii este obligatorie, potrivit Constituţiei.

"Astăzi, voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură", a spus, marţi, Ludovic Orban, în Parlament. În motivarea sa, preşedintele Camerei Deputaţilor  a invocat motivarea deciziei CCR 1525 din 24 noiembrie 2010, care prevede că 'împiedicarea prezentării și refuzul dezbaterii moțiunii de cenzură sunt contrare Constituției, întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posiblității opoziției de a angaja asumarea răspunderii'.

"Eu am obligaţia să respect Constituţia şi legile ţării şi, de asemenea, deciziile Curţii Constituţionale în interpretarea prevederilor constituţionale. Ca atare, derularea calendarului moţiunii de cenzură este obligatorie, pentru că nerespectarea procedurii înseamnă încălcarea Constituţiei şi încălcarea principiului constituţional al statului de drept. (...) Vreau să vă informez că am primit la cabinetul parlamentar toate semnăturile în original, ale iniţiatorilor moţiunii de cenzură ale căror semnături fuseseră transmise online, lucru care reprezintă o confirmare a autenticităţii acestor semnături. De asemenea, nu există nicio cerere de retragere a niciuneia dintre semnături, deci suntem în situaţia constituţională în care minimum un sfert dintre parlamentari au depus  moţiune de cenzură, iar procedurile trebuie să se deruleze conform procedurilor constituţionale şi regulamentare.

Evident, mă voi consulta cu toţi membrii birourilor permanente şi le voi prezenta şi celor care nu au fost prezenţi  - pentru că nu aş vrea ca unul dintre colegii mei din birourile permanente să nu înţeleagă gravitatea a ceea ce se întâmplă astăzi", a mai spus Ludovic Orban. 

VIDEO: 

actualizare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel