Orban își întărește retorica pro-Moscova: Statele Unite nu au renunțat la planul de a-i strânge pe toți într-o alianță de război

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Critica din partea administrației Biden față de actualul guvern ungar este complet disproporționată și nejustificată, susține premierul Ungarei, Viktor Orbán. Acesta pune interesele țării sale înaintea celor ale Statelor Unite, o poziție pe care consideră că Europa ar fi înțelept să o urmeze.

În ciuda presiunilor din partea SUA, premierul ungar Viktor Orbán a spus că țara sa nu poate fi împinsă să se alăture războiului de partea Ucrainei.

„Statele Unite nu au renunțat la planul de a-i strânge pe toți, inclusiv Ungaria, într-o alianță de război”, a declarat Orbán într-o conferință de presă săptămâna trecută.

„Dar am precizat de mai multe ori, iar diplomația maghiară a exprimat-o și ea, că voința poporului maghiar este clară, iar cunoștințele noastre despre istorie sunt destul de solide, așa că nu vom permite acest lucru. Nu le vom permite să ne strecoare într-un război. Nu vom trimite nicio armă și nu vom fi implicați într-un conflict care nu este războiul nostru”, a adăugat premierul ungar.

Orbán a făcut aceste remarci pe fondul tensiunii crescânde cu SUA. David Pressman, principalul diplomat al lui Biden la Budapesta, a criticat guvernul maghiar pentru că și-a păstrat participația la Banca Internațională de Investiții (IBB) a Rusiei asupra căreia guvernul SUA a impus sancțiuni săptămâna trecută.

Guvernul ungar și-a retras calitatea de membru al IBB a doua zi după impunerea sancțiunilor, Orbán declarând că acțiunea SUA a făcut ca operațiunile băncii să fie imposibile.

„Nu își poate îndeplini funcția”, a spus Orbán. „Am decis că, în aceste circumstanțe, participarea Ungariei la activitățile ulterioare ale băncii a devenit inutilă”.

Nu este prima dată când guvernul maghiar este frustrat de deciziile luate în îndepărtatul Washington fără a înțelege consecințele nuanțate pentru regiune.

Oficiali guvernamentali americani au criticat în mod regulat administrația maghiară pentru că nu a urmat exemplul abordării americane cu privire la conflictul din Ucraina, critici pe care premierul ungar le consideră greșite.

„Când aud despre arme nucleare sau că o țară din Europa de Vest duce arme cu uraniu în Ucraina, mă gândesc la Cernobîl”, a spus Orbán, referindu-se la decizia Marii Britanii de a trimite muniție pentru rezervoarele cu uraniu forțelor ucrainene.

Dimensiunea americanilor este destul de diferită, așa că spun că ne așteptăm, pe bună dreptate, ca Statele Unite să ia act de situația specială a Ungariei, de apropierea ei de Ucraina și să înțeleagă că, prin urmare, suntem de partea păcii și dorim să rămânem acolo. ”, a spus Viktor Orban.

„Nu am fost niciodată de acord cu sancțiunile, dar nu contestăm dreptul nimănui, inclusiv al Statelor Unite, de a impune sancțiuni dacă consideră necesar. Recunoaștem aceste sancțiuni și continuăm cu ele”, a spus Orbán recent.

Ungaria a primit zeci de mii de refugiați ucraineni și a oferit ajutor umanitar Kievului și zonelor afectate și a denunțat încă din prima zi invazia rusă a Ucrainei.

Budapesta și-a menținut neutralitatea în ceea ce privește intervenția și asistența militară și a refuzat să-și schimbe poziția în ciuda protestelor SUA.

Orbán a adăugat că administrația sa este suficient de matură pentru a păstra alianța de lungă durată maghiaro-americană, în ciuda unei diferențe de abordare a conflictului din Ucraina. „Prietenia americano-maghiară trebuie să suporte această diferență de opinie”, a declarat el săptămâna trecută, potrivit RMX.news.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel