Orban dă arama pe față: Ungaria nu a vrut niciodată să se împotrivească Rusiei, ci dimpotrivă. Răspunsul lui Putin, în urma complimentelor

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ungaria nu a avut niciodată intenția de a se opune Rusiei, ci de a dezvolta relații strânse, a declarat prim-ministrul maghiar Viktor Orban, președintelui rus Vladimir Putin, marți, într-un comentariu difuzat prin intermediul unui traducător la televiziunea de stat rusă, transmite Reuters.

Orban i-a spus lui Putin că Ungaria încearcă să mențină contactele bilaterale în ciuda tensiunilor internaționale mai ample, în timp ce aceștia s-au întâlnit în China, înainte de începerea unui forum internațional al Inițiativei Belt and Road.

Ungaria, care s-a opus multor inițiative ale UE de a sprijini Ucraina în rezistența împotriva forțelor ruse și care importă majoritatea petrolului și gazului din Rusia, nu a dorit niciodată să se confrunte cu Rusia, ci a încercat să mențină și să dezvolte contactele bilaterale. Orban i-a transmis acest lucru lui Putin în comentarii făcute prin intermediul unui interpret și difuzate la televiziunea rusă, cu puțin timp înaintea unui forum internațional legat de Inițiativa Belt and Road din China.

Cei doi s-au întâlnit în reședința oficială a guvernului unde Putin era cazat înaintea începerii forumului internațional despre Inițiativa Belt and Road a Chinei.

Răspunsul lui Putin, în urma complimentelor

"Chiar dacă în condițiile geopolitice actuale șansele de menținere a contactelor și dezvoltare a relațiilor sunt limitate, este totuși satisfăcător că relațiile noastre cu multe țări europene se mențin și se dezvoltă. Ungaria este una dintre aceste țări", i-a spus Putin lui Orban.

Ungaria a dezvoltat relații mai strânse cu Rusia decât alte state ale UE și este considerată principalul potențial opozant în ceea ce privește decizia programată pentru luna decembrie cu privire la deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Kiev, decizie care ar necesita sprijinul unanim al celor 27 de state.

În încercarea de a obține aprobarea Budapestei pentru mai mult ajutor pentru Ucraina, inclusiv începerea negocierilor de aderare, oficialii de la Bruxelles iau în considerare deblocarea miliardelor de euro înghețate pentru Ungaria din cauza preocupărilor legate de statul de drept, susțin surse oficiale.

Purtătorul de cuvânt al lui Orban: Este esențial pentru Europa, inclusiv pentru Ungaria, ca sancțiunile împotriva Rusiei să se încheie

Într-un răspuns primit prin e-mail de la Reuters, purtătorul de cuvânt al lui Orban, Bertalan Havasi, a menționat că Orban și Putin au discutat despre livrările de gaz și petrol și despre probleme legate de energia nucleară. În conformitate cu un contract încheiat în 2014, fără licitație, compania rusă de energie Rosatom construiește o centrală nucleară în Ungaria.

Havasi a subliniat că este esențial pentru Europa, inclusiv pentru Ungaria, ca sancțiunile împotriva Rusiei să se încheie și să se oprească conflictul din Ucraina, precum și fluxul de refugiați.

Nu a menționat cine a inițiat ultima întâlnire.

Putin și Orban s-au întâlnit ultima dată față în față pe 1 februarie 2022, într-o întâlnire care a durat mai multe ore, la Moscova, la doar trei săptămâni înaintea invaziei complete a Rusiei în Ucraina, pe care Rusia o numește "operațiune militară specială".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel