Viktor Orban, premierul Ungariei, a avut o reacție referitoare la refuzul Austriei și Olandei de a ne primi în spațiul Schengen, în vizita sa de la București.
„Vreau să îi mulțumesc președintelui României pentru invitație. Am venit la București după 8 ani și văd dezvoltarea care a avut loc în acești ani și vreau să îmi felicit prietenii din România. Această dezvoltare justifică parteneriatul și intrarea României în Schengen. Decizia noastră a fost nedreaptă în cadrul Uniunii Europene, iar această greșeală ar trebui corectată. România ar trebui să fie inclusă în Schengen cât mai curând.
Vreau să vă asigur și să îmi asigur prietenii din România că pot conta pe țara noastră în această speță”, a declarat Viktor Orban.
„Munca diplomatică nu se face prin fixarea unor termene arbitrare, artificiale. Munca diplomatică înseamnă construcţie, înseamnă migală, înseamnă cărămidă cu cărămidă, etapă cu etapă, până ajungi la un rezultat. Şi, când ajungi la un rezultat, atunci îl anunţi. Asta înseamnă să îţi faci treaba profesionist. Am văzut tot felul de sfaturi care ne-au fost date de către persoane care habar n-au ce înseamnă negocierile sau care nu şi-au negociat niciodată nici măcar propriul salariu", a arătat ministrul de Externe, scrie Agerpres.
El a subliniat că "este o eroare în momentul ăsta să ne autovictimizăm".
"Eu cred că, dacă vom continua să facem lucrul ăsta, să ne autovictimizăm, practic atacăm propria noastră stimă de sine ca naţiune, dăm apă la moară Rusiei şi forţelor populiste şi naţionaliste, care din păcate nu lipsesc nici în România, şi nu reuşim să mergem mai departe", a completat Bogdan Aurescu.
Unu: un astfel de efort este un efort de-a lungul ciclurilor politice. Doi: un astfel de efort este legat de apărarea intereselor României şi ale românilor. În principal, ale românilor care trăiesc în străinătate, ca misiune principală a Statului român. În al treilea rând, puterea şi opoziţia trebuie să lucreze pe marile proiecte naţionale mână în mână. Să terminăm cu mersul cu pârâtul la Înalta Poartă! Ne face rău, nu ne face cinste. Si, în ultimul rând, trebuie să încercăm să ne reîncărcăm cu ambiţia unei ţări care nu mai trebuie să accepte să fie la periferia Europei, ci în centrul ei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News