Ludovic Orban îl critică din nou pe preşedintele Klaus Iohannis şi spune că nominalizarea lui Dacian Cioloş ca premier desemnat este doar o cacealma.
"Din păcate, nominalizarea lui Dacian Cioloş este mai degrabă o cacealma care nu numai că nu are ca obiectiv soluţionarea crizei ci are ca efect adâncirea crizei politice şi guvernamentale. Este evident, pentru orice om care cunoaşte situaţia politică şi poziţionarea partidelor, că în ciuda bunelor intenţii ale lui Dacian Cioloş şi ale USR, care au fost singurii care s-au prezentat la consultări cu propunere de premier, desemnarea lui Dacian Cioloş ca prim-ministru este o desemnare care nu ţine cont de principiul loialităţii constituţionale care ar fi trebuit aplicat şi nu ţine cont de faptul că desemnarea trebuie făcută în persoana unui premier cu şanse reale de a face o majoritate parlamentară", a declarat Ludovic Orban.
"Este clar pentru orice om de bun simţ că nici actuala conducere a PNL, nici alte formaţiuni politice, nu vor susţine investirea unui Guvern Cioloş. Mă îndoiesc că în momentul în care preşedintele, deşi formal, şi-a îndeplinit atributul de desemnare a premierului, nu era conştient că Dacian Cioloş nu avea nicio şansă de a forma o majoritate parlamentară. Desemnarea s-a produs din cauza faptului că nici PSD şi nici PNL nu s-au prezentat la consultări cu o propunere de premier. Dacă în privinţa PSD e pagubă în ciuperci că nu au venit cu propunere de premier, în ceea ce priveşte conducerea PNL, decizia de a nu se prezenta cu o propunere este o decizie care, practic, a pus PNL în situaţia de a nu avea o propunere de premier şi de a nu îi pune pe masa preşedintelui o posibilitate de desemnare a unui premier cu şanse de a forma o majoritate. La fel de evident este pentru orice care urmăreşte viaţa politică că singura şansă pentru o majoritate este refacerea coaliţiei de guvernare formată după alegerile din 6 decembrie", a mai punctat fostul lider PNL.
Am vrut să aflăm ce se întâmplă dacă Dacian Cioloş nu va reuşi să coalizeze o majoritate şi, astfel, nu va merge în Parlament pentru un vot de învestitură, ci şi-ar depune mandatul, în contextul declanşării alegerilor anticipate.
"Nu va fi luat în considerare. Legea spune să fie două propuneri respinse de Parlament. Deci dacă îşi depune mandatul, nu va fi luat în considerare. Ce vreau să spun eu este să nu cădeţi în capcană, pentru că preşedintele nu este obligat să dizolve Parlamentul după al doilea Guvern picat. Are voie, este îndreptăţit, poate să facă asta, dar nu este obligat să o facă. Poate să facă şi cinci, zece, o mie de propuneri, până ajunge la mine. Este un vers pe dos al lui Eminescu, 'de la Tisa până la Nistru, tot românul a fost ministru'. Nu este obligat să dizolve Parlamentul, să declanşeze anticipate. În plus, în afară de dumnealui, nimeni nu poate să facă asta. Nici dacă şi-ar da demisia Parlamentul, preşedintele nu ar fi obligat să îl dizolve", a declarat Augustin Zegrean pentru DC NEWS.
Întrebat ce s-ar întâmpla în Parlament dacă, în teorie, majoritatea parlamentarilor ar demisiona, Zegrean a spus că "locul lor va fi luat de supleanţi, pentru că s-a candidat pe liste. Şi abia aşteaptă!".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News