În 15 ianuarie 2014, Parlamentul European a adoptat trei directive referitoare la achiziţiile publice: directiva privind achiziţiile publice clasice, directiva privind contractele sectoriale şi directiva privind contractele de concesiune.
Deputatul liberal Ludovic Orban a precizat că noile directive europene elimină o serie de instrumente de fraudare a banului public, obligând autorităţile să publice integral documentaţia de licitaţie în format electronic şi limitând numărul de loturi ce pot fi atribuite unui singur ofertant. Totodată, foarte important, legislaţia europeană nu permite majorarea exagerată a valorii contractului.
Concentrare pe cauzele fenomenului de corupție
Ludovic Orban, liderul deputaţilor liberali, a precizat că lupta de combatere a corupţiei trebuie să se concentreze atât pe condamnarea celor care au săvârşit fapte de corupţie, cât şi asupra cauzelor acestui fenomen. “România are obligaţia de a transpune cât mai rapid în legislaţia românească aceste trei directive ale Parlamentului European în domeniul achiziţiilor publice. Din data de 15 ianuarie 2014 şi până astăzi, Guvernul nu numai că nu a finalizat proiectele de legi prin care trebuie transpuse cele trei directive în legislaţia naţională, dar a neglijat complet această obligaţie”, a precizat Ludovic Orban.
Contractele pentru lucrări publice, mărite prin acte adiționale
„Mai mult de două treimi din contractele pentru lucrări publice beneficiază de acte adiţionale prin care se majorează valoarea iniţială a lucrărilor. Sunt majorări ce ajung şi până la 200% pentru aceste lucrări. În directivele adoptate există o prevedere foarte clară care spune că nu poţi să majorezi valoarea contractelor cu mai mult de 10% în cazul contractelor de servicii, şi cu 15% în cazul contractelor de lucrări. Dacă apare o majorare mai mare, eşti obligat să închei un alt contract”, a exemplificat liderul PNL modul în care se va reduce corupţia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu