Mii de protestatari au ieșit în stradă în capitala Georgiei, Tbilisi, în fața Parlamentului, pentru a contesta rezultatul recentelor alegeri parlamentare, organizate sâmbătă.
Protestul a fost convocat de președinta țării, Salome Zourabichvili, și susținut de principalele partide de opoziție, care acuză fraude majore în favoarea partidului de guvernământ, Visul Georgian, o formațiune politică percepută ca fiind pro-rusă.
În timp ce guvernul în exercițiu și Comisia Electorală Națională susțin că alegerile s-au desfășurat corect, criticile nu au întârziat să apară. „Votul a fost liber și corect”, au declarat oficialii comisiei, respingând acuzațiile de manipulare a rezultatelor. Însă observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au semnalat „încălcări majore” ale procesului electoral, dând apă la moară nemulțumirilor partidelor de opoziție.
În conformitate cu rezultatele oficiale comunicate de Comisia Electorală, partidul Visul Georgian a obținut aproximativ 54% din voturi, fapt care i-a asigurat o nouă majoritate parlamentară. Totuși, opoziția contestă acest rezultat, acuzând numeroase nereguli și mobilizându-se pentru proteste masive.
Rezultatul acestor alegeri a fost perceput de numeroși cetățeni ca o lovitură grea pentru cei care susțin apropierea rapidă de Occident, considerând că direcția actuală a țării ar putea îndepărta Georgia de integrarea europeană. Alegerile de sâmbătă au fost văzute de mulți georgieni ca un moment decisiv între două opțiuni: un guvern care, prin politicile sale, a întărit relațiile cu Moscova, și opoziția, care promovează integrarea în Uniunea Europeană și distanțarea de Rusia.
Cu toate că Visul Georgian a primit critici din partea Uniunii Europene și a Statelor Unite pentru unele politici considerate incompatibile cu valorile occidentale, partidul continuă să declare că susține pe deplin aderarea la UE, tactică amplă pe care o urmează inclusiv contra-candidatul Maiei Sandu din turul al doilea, Alexandru Stoianoglu.
Premierul ungar, Viktor Orban, aflat într-o vizită oficială la Tbilisi, a felicitat partidul Visul Georgian pentru victorie, descriind Georgia drept „un stat conservator, creștin și proeuropean”. Orban, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului UE, a susținut că georgienii nu au nevoie de „lecții inutile”, ci de sprijin concret în parcursul lor european, poziționându-se astfel de partea partidului de guvernământ georgian.
Cu toate acestea, prezența lui Orban a provocat reacții vehemente din partea protestatarilor. Potrivit Nexta, premierul ungar a fost huiduit la ieșirea din hotelul Marriott din Tbilisi, gest ce reflectă nemulțumirea generală a unei părți din societatea georgiană față de politicile promovate de acesta și de sprijinul său acordat Visului Georgian. Alături de Orban, s-au aflat și miniștrii ungari de externe, economie și finanțe, susținători ai legăturilor puternice cu Rusia, chiar și în contextul sensibil al invaziei ruse din Ucraina.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, și-a exprimat, de asemenea, poziția cu privire la rezultatul alegerilor, bucurându-se că așa-zisa victorie a Visului Georgian ar reprezenta o „înfrângere urâtă pentru liberali”.
Președinta Georgiei, Salome Zourabichvili, a condamnat vehement rezultatul alegerilor, pe care l-a numit o „operațiune specială rusească”, acuzând partidul de guvernământ că recurge la tehnici și propagandă de tip rusesc pentru a influența opinia publică. Zourabichvili a îndemnat cetățenii să iasă în stradă pentru a protesta împotriva fraudelor electorale, consolidând poziția opoziției și accentuând tensiunile din cadrul scenei politice georgiene.
Declarațiile președintei au avut un ecou puternic în rândul georgienilor pro-occidentali, care susțin că legăturile dintre Visul Georgian și Rusia subminează suveranitatea și stabilitatea democratică a țării. În acest context, Kremlinul a reacționat rapid, negând orice amestec în procesul electoral din Georgia. „Occidentul, și nu Moscova, a încercat să destabilizeze situația”, a declarat Kremlinul, respingând acuzațiile formulate de Zourabichvili.
Poziția Ungariei a provocat tensiuni în interiorul UE și NATO, organizații care și-au exprimat îngrijorarea față de evoluțiile politice din Georgia și au cerut o investigație amănunțită privind neregulile semnalate în timpul alegerilor. Oficialii de la Bruxelles, alături de cei de la Washington, au subliniat necesitatea unei transparențe totale și a unor verificări independente asupra procesului electoral, solicitând autorităților georgiene să garanteze respectarea standardelor democratice.
NATO a subliniat importanța unor alegeri libere și corecte ca pilon al stabilității regionale, în contextul în care Georgia se află într-o zonă geopolitică complexă, influențată atât de Uniunea Europeană, cât și de Rusia. Aspirațiile de integrare ale Georgiei în aceste structuri occidentale depind, în mare măsură, de capacitatea țării de a respecta principiile democratice și de a asigura un climat de încredere în rândul cetățenilor săi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu