Orban i-a cerut lui Zelenski o pace în favoarea Rusiei. Ce scrie presa din Ucraina

Bundle - Reuters Marketplace - SOPA Images
Bundle - Reuters Marketplace - SOPA Images

Premierul ungar Viktor Orban a efectuat prima sa vizită la Kiev de la începutul războiului, în contextul preluării de către Ungaria a președinției Consiliului Uniunii Europene.

În cadrul discuțiilor cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Orban a promovat ideea unei încetări imediate a focului, o propunere prezentă în toate "planurile de pace" pro-ruse, dar nu a insistat asupra acesteia, relatează Ukrainskaia Pravda.

În declarațiile de presă de după întâlnirea de marți, Viktor Orban a recunoscut că a propus o încetare imediată a focului pe linia actuală de contact cu trupele ruse, ceea ce ar însemna ca Rusia să păstreze teritoriile ocupate, inclusiv Crimeea, adică aproximativ o cincime din Ucraina. Ucraina respinge ferm această ipoteză, condiționând orice negocieri de pace de retragerea completă a trupelor ruse din teritoriile ocupate.

Orban a declarat că, deși nu se opune viziunii Ucrainei de a pune capăt războiului, o consideră prea laborioasă pentru a putea fi implementată rapid. „I-am spus domnului președinte că inițiativele sale necesită mult timp, din cauza regulilor diplomației internaționale. Prin urmare, i-am cerut domnului președinte să se gândească dacă este posibil să facă ceva puțin diferit: să înceteze focul și apoi să negocieze cu Rusia, deoarece o încetare a focului ar accelera ritmul acestor negocieri”, a explicat premierul ungar.

Cu toate acestea, Orban a subliniat că nu a insistat asupra inițiativei sale și a acceptat argumentele ucrainene. „Îi sunt foarte recunoscător președintelui (Zelenski) pentru opinia sa sinceră cu privire la această problemă”, a spus el, promițând să transmită ceea ce a auzit celorlalți lideri ai UE.

Este demn de remarcat faptul că președintele Zelenski a evitat să menționeze această propunere în discursul său, dar a subliniat că Ungaria a sprijinit inițiativele de pace ale Kievului la summitul din Elveția de luna trecută. „Ungaria a luat parte la primul summit pentru pace și a susținut comunicatul summitului, iar acest lucru arată disponibilitatea Ungariei de a contribui eficient la revenirea la o securitate reală pe termen lung”, a declarat Zelenski.

În urma discuțiilor, Zelenski și Orban au convenit să lucreze la un acord privind relațiile bilaterale pentru a rezolva problemele existente, în special în ceea ce privește drepturile minorității maghiare din Ucraina. „Conținutul dialogului nostru poate deveni baza pentru un viitor document bilateral între cele două țări, care va reglementa toate relațiile noastre și care se poate baza pe o abordare în oglindă a relațiilor bilaterale. Echipele noastre vor continua să lucreze la detaliile deciziilor comune”, a precizat președintele ucrainean.

Viktor Orban a promis, de asemenea, deschiderea și finanțarea primei școli ucrainene din Ungaria. „Statul maghiar va finanța această școală. Vor fi deschise atâtea școli ucrainene câte sunt necesare. Este important pentru noi ca ucrainenii să se simtă ca acasă în Ungaria”, a declarat premierul ungar.

Potrivit unui comunicat al Președinției ucrainene, Volodimir Zelenski a mulțumit Ungariei pentru sprijinul acordat și pentru asistența umanitară oferită. De asemenea, comunicatul menționează intenția Ucrainei de a organiza un al doilea summit al păcii în acest an, după cel din Elveția.

„Am discutat în detaliu modul în care Ungaria își poate demonstra în continuare rolul de lider în pregătirea celui de-al doilea Summit al Păcii. Vedem o oportunitate de a organiza al doilea Summit al Păcii în acest an, ne dorim foarte mult acest lucru și putem face toate activitățile pregătitoare pentru acest lucru în lunile următoare”, a subliniat șeful statului ucrainean, în condițiile în care Ungaria deține președinția Consiliului UE până la sfârșitul anului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel