Orban i-a reafirmat lui Stoltenberg "sprijinul" pentru aderarea Suediei la NATO. Răspunsul rece al Stockholmului

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Orban i-a reafirmat lui Stoltenberg "sprijinul" său pentru aderarea Suediei la NATO.

Publicitate

Premierul Ungariei, Viktor Orban, şi-a reafirmat miercuri "sprijinul" pentru aderarea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică într-o convorbire telefonică pe care a avut-o cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite Agerpres. Se întâmplă la o zi după votul Turciei şi invitaţia Budapestei făcută premierului suedez, informează AFP.

"I-am reiterat sprijinul guvernului ungar pentru cererea Suediei", a declarat Orban pe X (fostul Twitter), adăugând că "va continua să facă apel la parlament pentru a finaliza ratificarea cât mai curând posibil".

"O bună discuţie telefonică cu Viktor Orban", a comentat la rândul său secretarul general al NATO, salutând "sprijinul clar" al responsabilului ungar. "Aşteptăm cu nerăbdare ratificarea de îndată ce parlamentul îşi va relua activitatea", a afirmat Stoltenberg.

Deputaţii urmează să se reunească din nou la mijlocul lunii februarie. Dar problema nu se află pe ordinea de zi în acest stadiu.

Turcia a ratificat marţi intrarea Suediei în NATO



Parlamentul turc a ratificat marţi intrarea Suediei în Alianţa Nord-Atlantică, marcând astfel sfârşitul a 20 de luni de negocieri. Astfel, acum Ungaria rămâne singura ţară care nu a ratificat aderarea Suediei la NATO.

Budapesta, care şi-a dat sprijinul de principiu, dar care trenează de luni de zile ratificarea, cere Stockholmului sa înceteze politica de "denigrare" la adresa guvernului ungar, acuzat de derivă autoritaristă, potrivit AFP.

Viktor Orban cere "respect" din partea Stockholmului şi l-a invitat marţi pe premierul suedez Ulf Kristersson să efectueze o vizită în Ungaria, subliniind într-o scrisoare necesitatea de a "construi o încredere reciprocă solidă" printr-un"dialog politic mai intens".

Răspunsul Suediei



Pentru moment se cunoaşte că ministrul suedez de Externe a răspuns cu răceală invitaţiei, afirmând că ţara sa nu are "niciun motiv" să negocieze în prezent cu Ungaria.

"În cadrul summitului de la Madrid de anul trecut, Ungaria a acordat Suediei statutul de invitat" în vederea unei aderări la NATO, fără nicio rezervă, a subliniat Tobias Billström.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei suedeze s-a declarat pregătit pentru "discuţii", menţionând "numeroase puncte comune" şi "cooperarea militară" între cele două ţări.

Suedia şi-a anunţat în mai 2022, pe fondul invaziei ruse în Ucraina, candidatura la NATO, în acelaşi timp cu Finlanda, care a devenit în aprilie cel de-al 31-lea membru al Organizaţiei. AFP amintește că pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, cele două ţări vecine au pus capăt deceniilor de neutralitate după cel de-al Doilea Război Mondial şi de nealiniere militară de la sfârşitul Războiului Rece.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel