Orban provoacă din nou UE, propunându-l pe actualul comisar, Oliver Varhelyi, pentru un nou mandat. Cum i-a insultat Varhelyi pe europarlamentari

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a declarat luni că vrea ca Oliver Varhelyi, actualul comisar european, să continue în viitoarea Comisie Europeană. Această propunere, cel mai probabil, nu o să fie agreată de președinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen.

În timpul ultimilor cinci ani, comisarul Varhelyi a dovedit că UE poate face diferenţa ca forţă pozitivă în vecinătatea sa şi dincolo de ea. El va face o muncă excelentă în viitoarea Comisie!, a scris luni Viktor Orban pe social media.

Oliver Varhelyi a fost comisar european pentru vecinătate şi extindere începând din 2019, într-o perioadă când Ungaria, care asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, era criticată dur pentru încălcarea valorilor fundamentale ale UE. În esență, Ursula von der Leyen și liderii politici de la Bruxelles au fost în mod repetat critici față de Varhelyi. Observațiile lor negative s-au axat în special pe felul în care Varhelyi a administrat chestiunile legate de respectarea statului de drept în țările care aspiră să adere la Uniunea Europeană, susține Capital.ro

Várhelyi a stârnit o controversă majoră după ce a insultat europarlamentarii

În februarie, Várhelyi a stârnit o controversă majoră după ce a insultat europarlamentarii, numindu-i idioți, la încheierea unei intervenții în plenul Parlamentului European.

Comisarul, după ce a răspuns întrebărilor europarlamentarilor, ar fi lăsat microfonul deschis și i-ar si spus asistentului său: "Mai sunt mulț idioți?", potrivit unei înregistrări făcute de Vlad Botoș, în calitatea sa de atunci de europarlamentar USR.

La puțin timp după acest incident, Olivér Várhelyi și-a exprimat regretul oficial pentru comentariul făcut, menționând că acesta a fost interpretat greșit și nu avea legătură cu discuțiile din Parlamentul European.

"Regret sincer neînțelegerile legate de remarca mea din cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European din 14 februarie 2023.  Aceasta a fost legată de o conversație privată, în limba maghiară, între mine și șeful meu de cabinet, pe o chestiune complet diferită, care a fost scoasă din context. Îmi cer scuze pentru orice posibilă neînțelegere în legătură cu acest lucru. Respect pe deplin toate instituțiile UE, inclusiv Parlamentul European și pe onorabilii săi membri", a explicat Olivér Várhelyi, potrivit G4 Media.

Este însă improbabil ca Varhelyi să păstreze portofoliul vecinătăţii şi extinderii

Reconfirmată recent pentru al doilea mandat de preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen le-a cerut ţărilor membre ca până la 30 august să propună fiecare câte doi candidaţi - un bărbat şi o femeie - pentru postul de comisar european în viitorul executiv comunitar, singura excepţie fiind atunci când un comisar în exerciţiu rămâne şi în viitorul executiv UE.

Susţinerea lui Oliver Varhelyi pentru încă un mandat înseamnă aşadar că Viktor Orban nu era obligat să sugereze o candidată.

Este însă improbabil ca Varhelyi să păstreze portofoliul vecinătăţii şi extinderii, care va fi unul esenţial în următorii cinci ani.

Ursula von der Leyen doreşte să înceapă interviurile cu candidaţii la postul de comisar european la jumătatea lunii august. Fiecare dintre candidaţii selecţionaţi va trebui să fie audiat în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, după care Comisia Europeană în ansamblul său va trebui să obţină votul eurodeputaţilor, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel