Lipsa de răspuns a Executivului şi preşedinţiei din România la provocărilor unor lideri FIDESZ din Ungaria se datorează înţelegerilor dintre Traian Băsescu şi Victor Orban. Scopul acestor înţelegeri ar fi păstrarea la putere a actualului regim de la Bucureşti, susţine preşedintele Comisie de politică Externă a Senatului.
Titus Corlăţean, senator PSD, ne-a declarat, la scurtă vreme după audierea ministrului Teodor Baconschi, că oficialitățile ungare ar fi trebuit să reacționeze în 24 de ore, în caz că mesajul premierului Victor Orban era modificat de persoana care l-a citit. Potrivit practicilor internaționale, mesajul este însușit de cabinetul ungar și face parte dintr-o serie de declarații cu caracter revizionist ale liderilor FIDESZ.
De Ce News: Așa zisul mesaj revizionist al premierului Victor Orban s-a dovedit o exagerare a soției ambasadorului ungar , care l-a citit și interpretat în manieră proprie?
Titus Corlăţean: Nu contează cine a citit mesajul, acesta exprima poziția oficială a părții ungare, iar doamna respectivă l-a citit în calitate de reprezentant al premierului Victor Orban. O regulă bine stabilită în politica internațională este ca în 24-48 de ore de la un astfel de incident să se dea o dezmințire, în caz că trimisul guvernului își depășește mandatul și adaugă propriile considerații. Mesajul a fost preluat de instituțiile de presă, inclusiv cele oficiale, și rămâne un discurs revizionist, încă nedezmințit de partea ungară. Convocarea ministrului de externe la Comisie nu este legată însă doar de mesajul despre ”stăpânii Ardealului”. Ne confruntăm cu un șir de declarații ale unor înalți demnitari din Ungaria, de la vicepremier la președintele Parlamentului, la care nici președintele Băsescu, nici Teodor Baconschi sau Guvernul Boc nu au reacționat. Toți au tăcut și au înghițit. Abia ieri noapte, după intervenția din Parlament, ministrul de externe a cerut explicații, la presiunea Opoziției și foarte târziu.
Citeşte şi:
De Ce News: De ce au stat ca râmele?
Titus Corlăţean: Ei stau ca râmele de anul trecut, nu de ieri de azi. Au fost declarațiile lui Tokes, care dorea modelul Kosovo în Ardeal... Parlamentul Ungariei a dat două legi : comemorarea Trianonului, văzut nu ca un tratat de pace, ci un generator de tensiune în Europa Centrală și legea cetățeniei, care prevede că statul ungar va interveni în organizarea cetățenilor unor alte state. Ca urmare, în 2010, s-a elaborat o rezoluție a Comisiei de Politică Externă, care cerea guvernului și lui Teodor Baconschi să reacționeze. N-au făcut nimic. Astăzi, i-am înmânat-o din nou, cerându-i să reacționeze.
De Ce News: Nu poate sau nu vrea?
Titus Corlăţean: Nu vor. Boc și parlamentarii PDL sunt obedienți față de Băsescu și deci față de Orban, cu care s-a înțeles Băsescu. Nu vor să existe probleme pe relația cu ungurii, fiindcă nu știu să facă diferența între gestionarea problemelor internaționale și relațiile cu partenerii de guvernare. Băsescu și Boc vor să se mențină la putere cu orice preț, chiar dacă pun în pericol statul. Ceilalți pedeliști au un sentiment de turmă, ca pe vremea Cominternului sovietic, legătura cu un partid din PPE fiind mai importantă decât cu națiunea din care fac parte. Oricum, nu parlamentarii PDL decid, nu votează după capul lor. Înțelegerile stabilite între Băsescu și Orban se respectă, nu se discută. Iar rezultatul se vede: FIDESZ, partidul lui Orban, cerea UDMR să iasă de la guvernare până acum câteva luni, când și-a schimbat strategia. Acum liderii din Ungaria cer UDMR să rămână la guvernare. Ori, asta înseamnă supraviețuirea regimului Băsescu, implicit a premierului Boc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News