Orban se plânge că a rămas singur în UE: Ungaria va rezista „Armageddonului”. Nicio concesie pentru Ucraina

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a lansat un val de acuzații împotriva Uniunii Europene, susținând că aceasta plănuiește să declanșeze un adevărat "Armageddon" împotriva țării sale. 

Motivul? Refuzul Budapestei de a-și schimba poziția față de asistența pentru Ucraina. Aceste afirmații vin în contextul unei presupuse strategii a UE de a bloca fondurile destinate Ungariei în cazul menținerii vetoului lui Orban în privința asistenței pentru Ucraina.

Orban a catalogat această presupusă strategie ca fiind asemănătoare unui "manual al șantajului", susținând că implementarea acestui plan ar conduce la o "blocadă financiară masivă" pentru Ungaria și la un dezastru economic. Mai mult decât atât, el a afirmat că documentul obținut de jurnaliștii de la Financial Times este autentic și că Bruxelles-ul este capabil de astfel de acțiuni.

În decembrie, Orban a fost singurul lider european care a votat împotriva adoptării unui pachet masiv de asistență pentru Ucraina, blocând astfel măsura prin dreptul de veto al Ungariei. Această asistență, în valoare de 50 de miliarde de euro, urma să fie acordată din bugetul multianual al UE, necesitând aprobarea unanimă a statelor membre.

Orban a subliniat că poziția Ungariei în această chestiune rămâne neschimbată și că nu este dispus să cedeze în fața presiunilor din partea Bruxelles-ului. El a acuzat Uniunea Europeană că încearcă să-și impună voința prin diverse mijloace, inclusiv șantajul, și că este dificil să rămâi singur într-o astfel de situație.

În ciuda negării Comisiei Europene cu privire la existența unui plan de sabotare a economiei Ungariei, documentul obținut de Financial Times dezvăluie o strategie precisă, menită să lovească punctele slabe ale economiei ungare. Aceasta ar putea duce la instabilitatea forintului și la o scădere a încrederii investitorilor, având un impact direct asupra locurilor de muncă și creșterii economice.

Cu toate acestea, Orban pare hotărât să-și mențină poziția, chiar în fața unei posibile crize economice. Confruntarea între Ungaria și Uniunea Europeană continuă, iar rezultatele acestei bătălii vor influența nu doar economia Ungariei, ci și dinamica relațiilor dintre statele membre și instituțiile europene.

Oficiali de rang înalt ucraineni și maghiari s-au întâlnit în contextul relațiilor tensionate

Ambele părți sunt de acord cu înființarea unei comisii speciale comune privind problemele legate de minoritatea maghiară care trăiește în Zakarpattia.

Oficiali de rang înalt din Ucraina și Ungaria au avut o întâlnire în orașul Uzhhorod, luni, în contextul relațiilor tensionate dintre cele două țări.

Ministrul de Externe maghiar, Peter Szijjarto, a sosit în orașul situat în regiunea ucraineană Zakarpattia, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, și cu Andriy Yermak, șeful biroului prezidențial al Ucrainei.

După întâlnirea care a durat mai mult de șase ore, Kuleba a declarat în cadrul unei conferințe de presă comune că Ucraina a convenit cu Ungaria asupra înființării unei comisii speciale comune privind problemele legate de minoritatea maghiară care trăiește în Zakarpattia.

În același timp, comentând dacă s-a stabilit o dată specifică pentru o întâlnire între președintele ucrainean Volodymyr Zelenski și prim-ministrul maghiar Viktor Orban, Yermak a declarat că subiectul nu a fost discutat, dar ambele părți sunt interesate să  organizeze "cât mai curând posibil" o ședință în acest sens.

"Așa cum au spus atât Peter (Szijjarto) cât și Dmytro (Kuleba), suntem cu siguranță optimiști în faptul că nu vom permite cuiva să creadă că statele vecine nu ar putea avea relații de bună vecinătate", a adăugat Yermak.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel