Tensiunile dintre Ucraina și Ungaria ating un nou nivel după o declarație publicată de Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, în care Kievul afirmă că este pregătit să înlocuiască Ungaria în Uniunea Europeană (UE) și NATO, dacă Budapesta ar alege să se alăture structurilor internaționale conduse de Rusia.
Deși formularea este evident ironică, poziția subliniază relațiile din ce în ce mai tensionate dintre cele două țări vecine.
Declarația Ucrainei, postată și pe platforma X (fosta Twitter), a fost un răspuns la acuzațiile recente ale guvernului ungar legate de decizia Kievului de a nu prelungi acordul de tranzit al gazelor cu Rusia, începând din 2025. Potrivit Ucrainei, „ar fi gata să ocupe orice loc vacant în UE și NATO dacă Ungaria alege să îl elibereze” în favoarea apartenenței la alianțe pro-ruse, cum ar fi Comunitatea Statelor Independente (CSI) sau Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).
Aceste blocuri politice sunt strâns legate de influența Rusiei, iar menționarea lor în declarația Ucrainei adâncește ironia și criticile la adresa poziției Ungariei față de războiul din Ucraina.
Latest manipulative statements from the leadership of Hungary regarding Ukraine's decision not to extend the transit agreement with the aggressor state, Russia allegedly having a negative impact on consumer prices, are part of a politically motivated information campaign pic.twitter.com/I6i76ezqsU
— MFA of Ukraine ???????? (@MFA_Ukraine) January 8, 2025
Ungaria, care importă gaz rusesc pe rute alternative ce traversează Marea Neagră și Turcia, rămâne una dintre cele mai dependente state membre UE de combustibilii fosili din Rusia. De la invazia Ucrainei de către Moscova în februarie 2022, Budapesta și-a extins importurile de gaz rusesc, în timp ce restul Europei a încercat să își reducă dependența energetică față de Rusia.
Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a acuzat Ucraina că exacerbează provocările economice ale Europei prin refuzul său de a reînnoi acordul de tranzit al gazelor cu Rusia. Potrivit lui Szijjarto, această decizie a dus la o creștere cu 20% a prețurilor gazelor naturale pe piața europeană.
Ucraina a respins acuzațiile, calificându-le drept „parte a unei campanii de informare motivată politic și destinată consumului intern”.
În timp ce Ungaria este considerată cel mai apropiat aliat al Moscovei din interiorul UE, Kievul continuă să facă eforturi pentru integrarea în structurile europene și nord-atlantice. Ucraina și-a reiterat apelul pentru solidaritate europeană, acuzând Budapesta că subminează unitatea în cadrul UE.
„Dacă Ungaria dorește cu adevărat să contribuie la încheierea războiului, ar trebui să înceapă prin a nu submina unitatea în cadrul UE și, în schimb, să depună eforturi pentru a consolida securitatea energetică și independența propriei țări și a propriilor cetățeni, alături de restul Europei și de Statele Unite”, se arată în comunicatul Ucrainei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci