Orban, un nou discurs împotriva sancțiunilor: „Europa s-a împuşcat în picior”

Viktor Orban
Viktor Orban

Ungaria ar trebui să se pregătească pentru un război prelungit în Ucraina vecină, a declarat luni prim-ministrul Viktor Orban, criticând aspru sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană, despre care a spus că "s-au întors împotriva ei" prin creşterea preţurilor la energie, relatează Reuters.

Orban, aflat într-o veche dispută cu UE asupra unora dintre politicile sale văzute la Bruxelles ca antidemocratice, a cerut încetarea luptelor pentru a pune capăt războiului şi a spus că sancţiunile împotriva Rusiei au dat o lovitură economiei Europei.

Orban, care a fost reales pentru un al patrulea mandat consecutiv în aprilie, se confruntă acum cu creşterea inflaţiei, care erodează încrederea consumatorilor, şi cu perspectiva unei recesiuni anul viitor.

El a declarat în faţa Parlamentului că nu este de mirare că guvernele cad în Europa, referindu-se la alegerile de duminică din Italia în urma cărora Giorgia Meloni se pare că va conduce cel mai de dreapta guvern de după Al Doilea Război Mondial.

"Putem spune cu siguranţă că, în urma sancţiunilor, europenii au devenit mai săraci, în timp ce Rusia nu a căzut în genunchi", a declarat Orban. "Această armă s-a declanşat împotriva ei, cu sancţiunile cu care Europa s-a împuşcat în picior", a adăugat el.

"Aşteptăm un răspuns, întreaga Europă aşteaptă un răspuns de la Bruxelles despre cât de mult vom continua să facem acest lucru", a spus el, adăugând că a venit momentul să se discute sancţiunile cu Statele Unite.

Orban, al cărui guvern este în discuţii cu Comisia Europeană pentru a primi miliarde de euro din fondurile UE blocate din cauza îngrijorărilor privind respectarea statului de drept, a anunţat că guvernul său va lansa o "consultare naţională" pentru a-i întreba pe cetăţenii Ungariei despre sancţiuni. Orban s-a folosit anterior de acest instrument de campanie pentru a obţine sprijin pentru partidul său Fidesz asupra unor politici precum drepturile homosexualilor sau migraţia.

"Sancţiunile nu au fost decise în mod democratic, ci au fost hotărâte de birocraţii de la Bruxelles şi elitele europene", a declarat el, referindu-se la referendumul pe care l-a anunţat asupra sancţiunilor impuse Rusiei de UE din cauza războiului din Ucraina. "Deşi cetăţenii Europei plătesc preţul, ei nu au fost întrebaţi", a notat el, citat de DPA.

"Dacă birocraţii de la Bruxelles nu ne dau aceşti bani, pentru care Ungaria este eligibilă, atunci vom primi fondurile necesare din alte surse financiare", a declarat Orban, adăugând că Ungaria a început discuţii cu UE şi "alţi parteneri internaţionali". El nu a elaborat, notează Reuters, potrivit Agerpres.

Confruntarea greilor: Meloni ar putea bloca UE alături de Polonia și Ungaria. Franța avertizează că va fi ”atentă”

În timp ce guvernele Poloniei și Ungariei și liderii dreptei europene se bucură de victoria lui Meloni, premierul Franței i-a transmis un mesaj care ar putea confirma startul tonurilor de confruntare politică în Europa. 

În ajunul alegerilor din Italia, declarațiile de avertizare timpurie asupra statului de drept ale președintelui Comisiei UE, Ursula von der Leyen, declanșaseră o  controversă, mai ales în rândurile suverane.

Acum că victoria Giorgiei Meloni și coaliția ei sunt confirmate, apar primele semne ale ceea ce ar putea fi tonurile confruntării politice în Europa a potențialului nou guvern de centru-dreapta: Franța va fi ”atentă” la ”respectarea” drepturilor omului și a dreptului la avort în Italia, a declarat premierul francez Elisabeth Borne.

Borne, apropiată de președintele Emmanuel Macron și în fruntea unui guvern minoritar, și-a amintit mai întâi că Meloni nu a fost încă numită de Sergio Mattarella, apoi și-a spus părerea cu privire la cuvintele lui von der Leyen, care a amintit că UE are ”instrumente” pentru contracararea oricăror încălcări ale principiilor democrației dacă Italia urmează Polonia și Ungaria în provocarea de la Bruxelles privind statul de drept: ”Desigur, vom fi atenți împreună cu președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, astfel încât aceste valori privind drepturile omului, respectul reciproc, în special dreptul la avort, să fie respectate de toți”, a spus Borne. 

Declarațiile lui Borne trebuie citite și în lumina repercusiunilor pe care victoria centru-dreapta italiană le-ar putea avea pentru Macron: dreapta franceză s-a grăbit să salute succesul frontului conservator și suveran, potrivit Europa Today. 

Poporul italian a decis să-și ia soarta în mână, alegând un guvern patriotic și suveran, a scris liderul Adunării Naționale, Marine Le Pen, pe Twitter. Felicitări Giorgia Meloni și Matteo Salvini pentru că au rezistat amenințărilor unei Uniuni Europene arogante și antidemocratice prin obținerea acestei mari victorii, a adăugat Le Pen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel