Ordinul executiv al lui Trump restricționează accesul persoanelor transgender în armata SUA. Șase militari dau în judecată administrația

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Președintele Donald Trump a semnat un ordin executiv care impune restricții pentru persoanele transgender din armata Statelor Unite, declanșând reacții puternice din partea comunității LGBTQ și a susținătorilor drepturilor civile. La doar 15 ore de la anunț, șase militari transgender au intentat un proces împotriva administrației, susținând că măsura încalcă dreptul constituțional la protecție egală, relatează Reuters.

Citește și: Rebelii M23 își consolidează controlul asupra orașului Goma; Mercenarii români s-au retras sub supravegherea forțelor ruandeze

Printre reclamanți se numără și locotenentul Nicolas Talbott, ofițer în rezervă al armatei americane, care a depus jurământul de înrolare în martie. Talbott, un bărbat transgender, a aflat vestea printr-un val de mesaje pe smartwatch-ul său.

Acțiunea legală a fost depusă de GLAD Law, un grup de avocatură pentru drepturile LGBTQ, și de Centrul Național pentru Drepturile Lesbienelor (NCLR). Potrivit reclamanților, scopul nu este doar blocarea ordinului executiv, ci și obținerea unor protecții permanente pentru persoanele transgender din armată.

„Sunt dovada vie că persoanele transgender pot fi membri eficienți ai armatei SUA”, a spus Talbott, care a început tranziția medicală în 2012 și urmează să intre în serviciu ca polițist militar în weekend. „Obiectivul nostru este ca eligibilitatea persoanelor transgender să nu depindă de cine se află la Casa Albă”.

Ordinul semnat de Trump nu interzice explicit accesul persoanelor transgender în armată, dar restricțiile impuse sugerează, potrivit activiștilor și parlamentarilor democrați, că aceste persoane sunt considerate „nepotrivite din punct de vedere medical și moral” pentru serviciul militar.

Documentul afirmă că „adoptarea unei identități de gen care nu corespunde sexului biologic este incompatibilă cu angajamentul unui soldat față de o viață onorabilă, disciplinată și sinceră”. Mai mult, ordinul invocă necesitatea tratamentului hormonal sau a intervențiilor chirurgicale ca motive de descalificare, comparându-le cu o afecțiune psihică.

Secretarul Apărării, Pete Hegseth, are la dispoziție 60 de zile pentru a implementa noile reguli, care includ interzicerea utilizării pronumelor „inventate”. Cu toate acestea, nu este clar cum sau dacă armata va exclude persoanele transgender, având în vedere că nu există nicio cerință de a-și declara identitatea de gen.

Decizia a stârnit critici vehemente. Senatorul democrat Andy Kim, din New Jersey, a catalogat ordinul drept „o insultă la adresa curajului și serviciului” militarilor transgender.

„Cum poate armata să protejeze toți americanii dacă nu îi recunoaște și nu îi respectă pe toți americanii?”, a declarat Kim.

Datele Departamentului Apărării arată că aproximativ 1,3 milioane de persoane servesc activ în armata SUA. Estimările privind numărul militarilor transgender variază: activiștii LGBTQ vorbesc despre 15.000 de persoane, în timp ce oficialii guvernamentali susțin că numărul real este de ordinul miilor.

Avocații și militarii transgender au anticipat o posibilă restricție încă din prima administrație Trump, când acesta a încercat să impună un astfel de interdicție, dar a renunțat la aplicarea ei completă. După alegerile din 2024, aproape 100 de membri transgender ai armatei și persoane interesate de înrolare au contactat GLAD Law pentru a deveni reclamanți într-un posibil proces.

„Strategia noastră este să anticipăm fiecare scenariu și să fim pregătiți”, a declarat Jennifer Levi, director senior pentru drepturile transgender și queer la GLAD Law.

Comandorul Emily Shilling, pilot în Marina SUA și lider al grupului de advocacy SPARTA, a explicat că militarii transgender au început să se pregătească pentru eventuale restricții încă din luna mai, înainte de alegerile din noiembrie.

„Nu am stat cu mâinile în sân. Ne-am pregătit pentru cel mai rău scenariu”, a spus Shilling, care a efectuat 60 de misiuni în Irak și Afganistan în cei 20 de ani de carieră militară.

Într-un workshop desfășurat la câteva străzi distanță de Casa Albă, aproape 20 de militari transgender au exersat scenarii de criză, inclusiv interviuri combative, pentru a-și îmbunătăți abilitățile de advocacy în fața unei posibile schimbări de politică.

În San Diego, analistul de informații Paulo Batista, care s-a înrolat în 2022, a început să-și antreneze colegii pentru a-i prelua atribuțiile în cazul în care va fi forțat să părăsească armata.

„Acești oameni trebuie să fie pregătiți să treacă de la stadiul de recruți noi la situația în care să poată comunica direct cu conducerea”, a declarat Batista pentru Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel