Ordonanța care te lasă automat fără permis de conducere dacă alegi să fii testat direct la IML pentru depistarea drogurilor

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Peste 80.000 de români au semnat, într-un timp record, petiția Declic prin care cer Guvernului să renunțe la modificările ,,de weekend’’ ale Codului Rutier, privind testarea antidrog a șoferilor.

„Ordonanța, apărută sâmbătă seara, în Monitorul Oficial, lasă automat fără permis de conducere pe orice șofer care alege să fie testat direct la IML pentru depistarea drogurilor, și nu prin aparatele drugtest ale poliției. Asta, în condițiile în care statisticile oficiale arată că 1 din două teste pozitive este fals pozitiv. Astfel, șoferi nevinovați ar rămâne fără permis, deși ei nu se sustrag testelor legale. În schimb, aleg să fie testați riguros, direct la centrele IML, și nu prin aparatele predispuse la erori ale Poliției.

Petiția Declic, Anulați OUG care lasă fără permise șoferi nevinovați, a adunat 80 de mii de semnături în doar 24 de ore de la lansare, iar numărul crește de la oră la oră. Ea poate fi semnată pe declic.ro

„Numărul mare de oameni care au semnat într-un timp atât de scurt ar trebui să îi dea de gândit premierului Ciolacu și să îl determine să abroge articolele care nenorocesc viețile unor șoferi nevinovați. Ordonanța făcută pe genunchi ne transformă pe toți în infractori buni de pedepsit. Înțelegem pe deplin nevoia de a identifica șoferii care au consumat substanțe interzise, însă o ordonanță care pedepsește pe nedrept oameni nevinovați este împotriva oricărui principiu democratic și  trebuie eliminată înainte să își producă efectele”,  a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatoarea campaniei Anulați OUG care lasă fără permis șoferi nevinovați!

"Noile reglementări transformă și mai mult războiul românesc împotriva drogurilor, într-un război împotriva oamenilor de rând. Guvernul trebuie să elimine noile prevederi din Ordonanța 84. Nu există niciun factor de prevenire sau descurajare a condusului sub influență ori de reducere a riscurilor, prin astfel de ordonanțe. Dimpotrivă, când 38% dintre cei pedepsiți prin confiscarea permisului luni de zile sunt oameni nevinovați (în 2023, peste 1100 de oameni nevinovați) astfel de legi fac mult mai mult rău decât bine”, a adăugat Vlad Zaha, criminolog specializat în politicile publice din domeniul drogurilor, cel care a alertat opinia publică despre modificarea nocivă din noua OUG.

OUG 84, dată peste weekend de Guvern, dă liber la testare direct în laboratoarele Poliției Române, nu doar la IML. Consiliul Superior de Medicină Legală, cel care coordonează analizele în acest moment, atrage atenția asupra faptului că poliția nu are personal calificat, nici laboratoare specifice. Adică testele de sânge pot fi și ele periclitate de o ordonanță scrisă peste noapte de ministrul de Interne Cătălin Predoiu și semnată în weekend de premierul Ciolacu.

„Probabil că această ordonanță a fost dată din rațiuni financiare, ca să nu mai plătească poliția analizele la IML. Analiza aceasta la IML era singura șansă a șoferilor care nu au luat droguri să-și demonstreze nevinovăția. Însă această modificare are consecințe dezastruoase și va lăsa fără permis zeci de mii de șoferi nevinovați. Sunt de oameni care își câștigă existența din condus sau pentru care mașina e singura cale de a ajunge la serviciu și nu pot să își piardă permisul pe nedrept chiar și 1 an”, a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatoarea campaniei Anulați OUG care lasă fără permis șoferi nevinovați!

Ordonanța 84 nenorocește și bicicliștii și pe cei care folosesc trotinete electrice. Dacă refuză testul rapid antidrog, ei sunt amendați cu cel puțin 990 de lei”, a transmis Declic.

Petiția poate fi citită și semnată aici: https://tinyurl.com/296qak5c

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel