Ordonanţa de reducere a cheltuielilor bugetare va fi adoptată săptămâna viitoare. Premierul aşteaptă şi analiza coaliţiei

FOTO: Guvernul României
FOTO: Guvernul României

Ordonanţa de urgenţă privind reducerile bugetare va fi adoptată săptămâna viitoare, după ce va fi analizată şi în coaliţia de guvernare în baza datelor prezentate de Ministerul de Finanţe, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

"Ordonanţa urmează să fie prezentată săptămâna viitoare în coaliţie şi în momentul în care Ministerul de Finanţe va prezenta toate datele şi le vom analiza şi vom agrea împreună cu partenerii de coaliţie, imediat, că va fi la şedinţa de Guvern de miercuri sau într-o şedinţă de Guvern ulterioară, cert este că săptămâna viitoare vom adopta această ordonanţă, care, încă o dată, prevede o rânduială în ceea ce priveşte cheltuielile de la buget. Şi aici ne referim la bunuri şi servicii, ne referim la reducerea cheltuielilor pentru achiziţia de autovehicule şi mobilier şi alte cheltuieli. Putem să funcţionăm şi să administrăm în continuare ţara şi fără aceste cheltuieli. Şi, desigur, acolo unde va fi necesar - de ce spun necesar, pentru că sunt instituţii care deja, prin bugetul anual, au deja prevăzute cifre de şcolarizare şi acolo nu putem să stopăm încadrările - în instituţiile unde nu va fi absolut necesar să continue ocuparea funcţiilor, acelea vor fi stopate. Deci, săptămâna viitoare!", a declarat Nicolae Ciucă, vineri, într-o conferinţă de presă la Piatra Neamţ.

Ce se întâmplă cu supraimpozitarea



În context, el a fost întrebat şi despre faptul că, pe surse, se discută de două variante vizavi de supraimpozitare - a bugetarilor cu venituri mari, dar aplicată şi în mediul privat.

"Celelalte chestiuni care ţin de impozitare, supraimpozitare, sunt, de asemenea, elemente de analiză pe care le aşteptăm de la Ministerul de Finanţe. Nu putem să venim cu astfel de taxe, discutăm cu mediul privat, îi încurajăm să facă investiţii, îi încurajăm să se dezvolte. Nu ar fi corect din partea statului să vină peste noapte cu astfel de măsuri. Iar adoptarea la nivelul Guvernului a unei astfel de decizii nu poate să se întâmple în acest moment, pentru că trebuie, de asemenea, asigurate condiţiile de constituţionalitate şi celelalte elemente pe care trebuie să le avem clar pe masă vizavi de efectele şi consecinţele acestor măsuri", a afirmat Ciucă.

Totodată, premierul a susţinut că impozitarea progresivă este o soluţie care se poate aplica în România doar atunci când vom avea "toate instrumentele necesare".

"Mai precis, digitalizarea la nivelul Ministerului Finanţelor pentru determinarea venitului global, pentru că discutăm de impozitare progresivă, în condiţiile în care putem să determinăm venitul global. Aşa cum astăzi toate aceste cifre încă sunt ţinute cu creionul în registre, este imposibil să se aplice impozitarea progresivă", a afirmat Ciucă, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel