Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că ordonanţa de urgenţă privind preţurile la energie va primi, săptămâna viitoare, raport în comisiile de specialitate din Senat.
Marcel Ciolacu mai spus că în prevederile acestui act normativ vor fi introduse şi fabricile de medicamente generice, pentru a beneficia de plafonarea preţurilor.
"Amendamentele la ordonanţa pe energie sunt în discuţie în acest moment în cadrul coaliţiei şi se va lua o decizie. Au fost mai multe propuneri. Ordonanţa se află în acest moment la prima cameră sesizată, la Senat, săptămâna viitoare se va da raportul, deja am convenit modificări pentru instituţiile de cult, pentru serviciile publice, respectiv companiile de apă, dar şi pentru companiile de transport. Aceste lucruri deja au fost convenite", a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului.
"A mai fost o discuţie, ţinând cont că fabricile de medicamente generice au un preţ plafonat la medicamente, dacă nu intervenim, în acel moment acele medicamente dispar de pe piaţa din România. Cred că nu ne dorim acest lucru. Normal că, dacă statul a plafonat un preţ la anumite medicamente, să vină solidar şi să se încadreze în costurile de producţie. Sunt peste 2.200 de români care lucrează în aceste fabrici", a mai adăugat Ciolacu.
El a adăugat că în cadrul coaliţiei de guvernare s-a convenit prelungirea subvenţionării preţului la pompă, până la sfârşitul anului, atât pentru motorină, cât şi pentru benzină.
O posibilă criză a energiei electrice ar putea crea o reacție în lanț care să se reverse asupra agenților economici și asupra consumatorilor de rând.
Argumentând că Ordonanța 119 nu este una benefică furnizorilor, iar pe termen lung, nici utilizatorilor, Dumitru Costin a vorbit despre amendamentele care ar putea fi aduse în măsurile luate pentru criza energiei, astfel încât efectele sale să fie benefice tuturor părților.
”Vine Comisia (Europeană - n.r.) și zice ”haideți să introducem un plafon marginal pe veniturile producătorilor”, pe care ei îi numesc inframarginali. Adică sunt cei care produc energie, pe producători, pentru că producătorul este cel care a aruncat prețurile în aer”, a spus Dumitru Costin, lider BNS.
”Dar ce înseamnă inframarginal?”, a întrebat Răzvan Dumitrescu.
Reacție în lanț: agenții economici și salariații ar putea fi afectați
”Discutăm despre acei producători de energie care au costuri mici pe care și le-au amortizat în timp, costuri mici cu producerea energiei electrice. Și atunci ei spun ”vă recunoaștem!” Și noi avem în România, în momentul de față, mai mulți producători de acest tip, inframarginali, care produc energia cu atât (puțin - n.r.) și o vând cu mai mult - ”că aici e prețul pieței, o vând aici” - și au niște margini uriașe de profit.
Pe de o parte, sunt încurajați de stat, pentru că ei, prin prețurile foarte mari, generează colectare de venituri, accize, TVA, dividende - toate astea se fac venituri la buget, îți umflă produsul intern-brut și atunci poți să stai liniștit, că nu îți afectează datoria publică. Pe ce? Pe un sacrificiu, până la urmă, al mediului economic și al populației, pentru că primii loviți sunt cei din mediul economic. De aici sunt loviți salariații și de aici apar consecințe peste tot”, a mai spus Costin.
”Am tot întrebat dacă există riscul să rămânem fără curent. Dacă rămânem fără curent, dincolo de afectarea populației, nu îți merge industria. Dacă nu îți merge industria, încep falimente în lanț, încep distorsiuni în lanțurile de aprovizionare și începe să cadă castelul ăsta din cărți de joc. De aceea întreb ce înseamnă sau ce ar însemna o pană de curent. După ce ați menționat scrisoarea traderilor, după ce o să iei în completare acel 10% - 20%, de la mine nu iei nimic. Asta rezultă că, dacă nu poți să iei, este o pană de curent”, a punctat Dumitrescu.
”Asta înseamnă că vor trebui să fie luate decizii la nivel național privitoare la oprirea unor consumatori. Probabil că nu vor merge pe consumatorii casnici, ci vor cere unor agenți economici mari consumatori să își închidă activitatea. Dar de aici am consecințe pe locurile de muncă, am alte consecințe de natură economică și macroeconomică”, a explicat Costin. Citeste mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu