Dan Negru a oferit o explicație pe înțelesul tuturor despre ce înseamnă Ordonanța Trenuleț pe 2025 a Guvernului.
Citește și - "Ziua Z" pentru Ordonanța Trenuleț și noile taxe. Guvernul se reuneşte în şedință
În contextul în care Guvernul se reuneşte, luni, în ședință, pentru a discuta controversata Ordonanţă, care prevede unele măsuri fiscal-bugetare pentru 2025, denumită și ”Ordonanța Trenuleț”, Dan Negru a exemplificat, pe înțelesul tuturor, ce înseamnă aceste măsuri care majorează și introduc noi taxe. Dan Negru a făcut o comparație cu Emiratele Arabe, acolo unde oamenii nu plătesc impozite pe salarii, venituri personale sau dividende!
”A apărut „ordonanța trenuleț” și eu nu știu cum să le explic copiilor mei de ce, în unele țări, cum sunt Emiratele Arabe, oamenii nu plătesc impozite pe salarii, pe venituri personale, pe dividende…
Dar știu cum să le explic cum e la noi: o pun pe fiica mea să facă curat prin casă și îi dau 100 de lei. Pe urmă îi iau 70% din bani și îi dau frate-său, care n-a făcut nimic”, a scris Dan Negru, pe o rețea socială.
Ordonanța Trenuleț (vezi aici textul integral) prevede, printre altele:
Majorarea impozitului pe dividende de la 8 la 10%
(2) Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul.”
Impozit pe profit pentru IMM-urile cu venituri mai mari de 250.000 de euro în 2025 și 100.000 de euro în 2026. Acum, plafonul este de 500.000 de euro
4. La articolul 52, alineatele (1) și (5^1) se modifică și vor avea următorul cuprins:
”(1) Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 250.000 euro, respectiv 100.000 euro începând cu 1 ianuarie 2026, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care s-a depășit această limită, fără posibilitatea de a mai opta pentru perioada următoare să aplice prevederile prezentului titlu.
Elimină facilitățile fiscale pentru IT, restaurante, agricultură, industria producătoare de materiale de construcții
La articolul 51, după alineatul (1), se introduce un nou alineat, alin. 1^1, cu următorul cuprins:
”(1^1) Pentru aplicarea prevederilor alin. (1) lit. b) pct. 2., începând cu 1 ianuarie 2025, se au în vedere, după caz, și activitățile, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN: 6210 - Activități de realizare a softului la comandă (software orientat client), 6290 - Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5611 - Restaurante, 5612 - Activități ale unităților mobile de alimentație, 5622 - Alte servicii de alimentație n.c.a..”
La articolul 60, pct. 2, 5 și 7 se abrogă.
Punctul 2 prevede IT, 5 industria producătoare de materiale de construcții, iar 7 la agricultură.
Articolul 60^1 se abrogă: Prevedea scutirea impozitului pentru ”venituri din drepturi de proprietate intelectuală”.
Apare impozitul pe construcții speciale de 1,5%
La articolul 498, alineatele (1) și (2) se modifică și vor avea următorul cuprins:
” (1) Impozitul pe construcţii se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX. Intră sub incidenţa acestor prevederi şi valoarea clădirilor din parcurile industriale, ştiinţifice şi tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri. În situația construcțiilor de natura domeniului public/privat al statului sau al UAT-urilor impozitul este datorat de contribuabilii care le au în administrare/concesiune/ folosință cu titlu gratuit/închiriere.
În trecut, a mai existat un astfel de impozit, de 1%, foarte controversat, numit, cu acea ocazie, ”taxa pe stâlp”.
Vezi și - OFICIAL: Prevederile din Ordonanța Trenuleț legate de PENSII
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu