Nutriționistul Florin Bălănică a explicat în ce perioadă a zilei avem voie să mâncăm dulciuri.
Nutriționistul Florin Bălănică susține că putem mânca dulciuri dimineața, fără să ne îngrășăm. Nu este recomandat însă să mâncăm ciocolată sau prăjituri în a doua parte a zilei pentru că s-ar putea să ne trezim rapid cu câteva kilograme în plus.
"Dacă ne raportăm la funcționalitatea metabolismului, ora de dimineață este foarte potrivită pentru o porție mică de dulciuri. Întotdeauna trebuie să știm că dacă vrem să consumăm alimente bogate în calorii, cum ar fi prăjiturile sau alimentele grase, le consumăm în prima parte a zilei, când metabolismul este în creștere, nu în partea a doua a zilei, când metabolismul este în descreștere, adică fix invers de cum face marea majoritate a oamenilor, așa că undeva în intervalul 7-10 dimineața putem să consumăm și o prăjitură, putem să consumăm și ceva tablete de ciocolată, și o clătită. Prețul plătit va fi mult mai mic dacă aceleași lucru se va întâmpla după ora 20:00.", a declarat nutriționistul Florin Bălănică la Realitatea Plus.
Prăjitura "Baba neagră" este un desert pe cât de simplu, pe atât de delicios. Iată cum se prepară.
Ingrediente
- 10 ouă
- 200 ml ulei de floarea soarelui
- 500 ml de lapte
- 1 lingură bicarbonat de sodiu
- 2 linguri de pesmeți
- 300 g de zahăr
- 250 ml de chefir
- 25 ml de votcă
- 30 g de unt
- 2 pahare de făină
Cum se prepară
Într-un bol mai mare cerneți făina cu bicarbonatul de sodiu. Adăugați zahărul și uleiul, apoi amestecați. Treptat, adăugați chefirul, apoi laptele. Amestecați bine, până obțineți un aluat omogen. Într-un vas aparte bateți ouăle, potrivit bucatarul.eu. Amestecând încontinuu, turnați în bolul cu aluat ouăle bătute și votca. Obțineți un aluat lichid, asemănător cu cel pentru clătite. În același timp, aluatul este foarte aerat și spumos. De aceea, alegeți un bol de mărimea potrivită.
Ungeți un vas cu pereții groși (ceaun) cu unt și presărați cu pesmeți. Coaceți prăjitura la temperatura de 200°C timp 1 oră și 40 de minute. Micșorați temperatura până la 100°C și coaceți încă timp de 1.5 ore. Nu deschideți ușa cuptorului în timpul coacerii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu