Orezul este unul dintre cele mai consumate alimente în bucătărie. Puțini știu însă că, pe lângă bucătărie, există și un alt loc unde poți folosi această cereală: grădina.
Orezul are substanțe nutritive care stimulează creșterea plantelor, promovează bunăstarea și dezvoltarea lor generală. Folosirea lui ca îngrășământ este ușoară, rapidă și ieftină.
Pur și simplu trebuie să turnați o farfurie de orez (evident crud) într-un recipient plin cu apă (aproximativ 2L ). Se lasă la macerat până când veți observa că, încetul cu încetul, apa devine albă. Prin spălare apa va absorbi potasiul conținut de orez. Se filtrează totul cu o strecurătoare, pentru a obține doar apa curată.
În acest moment, puneți lichidul în forme pentru gheață (cele pentru a crea cuburi) și puneți totul la congelator.
Odată congelate vei fi obținut niște cuburi care sunt adevărate capsule de îngrășământ bogat in potasiu!
Unul pe săptămână va fi suficient, pentru plantele tale, pentru a favoriza creșterea acestora. Pentru orhidee în special, acest îngrășământ de orez poate stimula înflorirea.
Dacă nu vrei să obții cuburi de apă de orez, poți folosi pur si simplu amestecul obținut ca apă de udat. În acest caz, turnați amestecul direct pe sol, având grijă să nu udați și frunzele plantei. Rețineți că nu vă puteți uda plantele cu această apă de orez prea des: un exces le-ar putea deteriora.
Limitați-vă să faceți acest lucru o dată la două săptămâni și, mai ales, atunci când planta nu este în stare de repaus.
Cât despre cantități, pentru câteva plante, folosiți aproximativ 500 g de orez. Dacă, pe de altă parte, trebuie să fertilizați multe plante, folosiți aproximativ 1 kg de orez.
Nu toate plantele suportă fertilizarea cu orez. Utilizați aceste metode mai ales cu plantele acidofile. Mai mult, le poți folosi și cu mușcate, bougainvillea și dipladenia, adică acele plante care au nevoie de potasiu pentru înflorirea abundentă și lungă. Orezul este, de asemenea, foarte potrivit pentru acele plante care produc rădăcini aeriene, cum ar fi orhideele.
Atenție: dacă aveți îndoieli cu privire la soiurile de plante care tolerează cel mai bine acest tip de fertilizare, cereți sfatul grădinarului sau florarului dumneavoastră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News