Publicitate
Organismul central al sportului universitar american, NCAA, a validat marţi posibilitatea ca sportivii să fie plătiţi în schimbul folosirii numelui şi imaginii lor, o revoluţie după decenii de opoziţie, informează AFP.
Miza este una considerabilă, deoarece fotbalul american şi baschetul universitar generează venituri de miliarde de dolari anual în Statele Unite, o "mană" din care sportivii nu primeau nimic până acum.
La finele lunii septembrie, guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a provocat un prim seism, ratificând legea care le oferea posibilitatea sportivilor universitari din statul său de a primi bani din drepturile de imagine şi de a semna contracte de publicitate, începând din 2023.
Reunit marţi, Consiliul de administraţie al National Collegiate Athletic Association (NCAA) a votat, în unanimitate, dreptul sportivilor studenţi de a primi bani din drepturile de imagine şi a semna contracte publicitare, potrivit unui comunicat.
NCAA a mandat imediat diviziile organizaţiei să lucreze pentru aducerea la zi a reglementărilor lor, având ca termen limită ianuarie 2021. Consiliul nu a precizat nimic însă în legătură cu modalităţile practice de efectuare a plăţilor şi nici despre un eventual plafon.
Sumele generate de sportul universitar sunt impresionante. În 2012, canalul de televiziune ESPN a semnat un contract de 12 ani, în valoare de 7,2 miliarde dolari, pentru drepturile de difuzare a fazelor finale ale sezonului de fotbal american universitar.
Potrivit ziarului USA Today, bugetul echipei de fotbal american a Universităţii Texas a atins valoarea de 206 milioane dolari în 2017-2018, o sumă din care jucătorii echipei nu au văzut niciun ban în plus în afara celor pentru cheltuielile de şcolarizare şi cazare.
NCCA a criticat iniţial iniţiativa guvernatorului Californiei, afirmând la momentul respectiv că noua lege "creează confuzie pentru sportivii universitari de astăzi şi de mâine, antrenori, administratori şi campusuri, nu doar în California".
Marţi, discursul responsabililor acestei organizaţii a fost a fost total diferit. "În calitate de organ naţional de guvernanţă, NCAA dispune de o poziţie unică pentru a modifica reglementările sale şi a asigura un sistem corect şi echitabil pentru sportivii universitari", a afirmat preşedintele NCAA, Mark Emmert.
Mai mulţi conducători şi specialişti se arată, însă, prudenţi în privinţa consecinţelor reale ale acestei deschideri istorice.
"Trebuie să ne asigurăm că NCAA acţionează efectiv", a avertizat, pe Twitter, Mark Walker, ales republican în Camera Reprezentanţilor, în legătură cu acest subiect.
"Chiar dacă aceste cuvinte sunt promiţătoare, ei au folosit altele, în trecut, pentru a-i priva pe sportivii universitar de drepturile lor fundamentale şi de un tratament echitabil", a adăugat Walker.
AGERPRES
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu