Organismul de pază atomic al ONU a deschis o investigație la Cernobîl. Soldații ruși au primit doze mari de radiații

Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ

Organismul de pază atomic al ONU investighează afirmațiile ucrainene conform cărora soldații ruși care ocupau centrala nucleară de la Cernobîl au plecat după ce au primit doze mari de radiații.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că nu poate confirma afirmațiile companiei energetice de stat ucrainene Energoatom și că caută o evaluare independentă, potrivit The Guardian.

Energoatom a spus că rușii au săpat tranșee în pădure din interiorul zonei de excludere la locul celui mai mare dezastru nuclear din lume și că trupele ”au intrat în panică la primul semn de boală”, care ”a apărut foarte repede” și au început să se pregătească să plece.

Vicepremierul ucrainean, Iryna Vereșciuk, a susținut și ea că trupele ruse care au săpat tranșee în pădure au fost expuse la radiații, dar nu a fost verificat independent.

Unele rapoarte au sugerat că soldații sunt trimiși la o unitate medicală specială din Belarus după ce au condus tancuri prin ”zona moartă” din jurul centralei nucleare, ridicând praf radioactiv.

Forțele ruse s-au retras și din orașul din apropiere Slavutych, unde locuiesc muncitorii de la Cernobîl, a spus Energoatom. AIEA a declarat că se pregătește să trimită prima sa ”misiune de asistență și sprijin” la Cernobîl, în nordul Ucrainei, în următoarele zile.

Deși soldații ruși au preluat controlul asupra Cernobîlului la scurt timp după invazia din 24 februarie, personalul ucrainean al centralei a continuat să supravegheze depozitarea în siguranță a combustibilului nuclear uzat și să supravegheze rămășițele din beton ale reactorului care a explodat în 1986, provocând cel mai grav accident nuclear din lume.

Într-o postare separată, Energoatom a spus că partea rusă a convenit în mod oficial să redea Ucrainei responsabilitatea de a proteja Cernobîl.  Ucraina și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorări legate de siguranță cu privire la Cernobîl și a cerut retragerea trupelor ruse, a căror prezență a împiedicat pentru un timp rotația personalului.

Solicitat să comenteze cu privire la conturile personalului de la Cernobîl, ministerul rus al Apărării nu a răspuns. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel