Organismul uman ar putea reacționa la alimentele fast-food ca la o infecție

Consumul excesiv de fastfood poate spori riscul de infecţii / Foto: Pexels
Consumul excesiv de fastfood poate spori riscul de infecţii / Foto: Pexels

Sistemul imunitar poate reacționa la o dietă formată din alimente de tip fast-food în același mod în care reacționează la o infecție bacteriană, a descoperit recent o echipă de cercetare din Germania.

Dacă mâncăm în exces pizza şi hamburgeri, vom suferi modificări la nivel celular. Un experiment recent a arătat că șoarecii hrăniți timp de o lună cu echivalentul unei „diete occidentale” (bogată în grăsimi saturate, zahăr și sare, fără niciun fel de fructe sau legume) au prezentat o creștere a numărului de celule imunitare în sânge. Același fenomen ar fi avut loc dacă șoarecii ar fi fost victimele unor infecții bacteriene. Mai mult, această stare de alarmă pe care mâncarea de tip fast-food o declanșează în organism ar putea persista pe termen lung, au dezvăluit oamenii de știință. Concluzia lor se bazează pe cercetări recente privind modul în care sistemul nostru imunitar își poate aminti vechi situaţii medicale când organismul a fost nevoit să lupte cu bacteriile.

"Consumul de alimente dăunătoare a dus la o creștere neașteptată a numărului anumitor celule imunitare din sângele șoarecilor, în special a granulocitelor și monocitelor", a declarat Anette Christ de la Universitatea din Bonn, Germania, care a făcut parte din echipa de cercetare. Savanţii au mai descoperit că dieta bazată pe alimente de tip fast-food a activat anumite gene din organismul șoarecilor. Este vorba de genele care conțin celule progenitoare care au un fel de memorie a atacurilor biologice la care este supus organismul. Altfel spus, revenirea la un regim alimentar echilibrat ar putea să nu fie suficientă pentru a anula complet schimbările petrecute la nivel celular iar acest lucru se reflectă în starea generală de sănătate. Într-adevăr, după o lună, când șoarecii au revenit la dieta obișnuită pe bază de cereale, inflamația a dispărut dar reprogramarea genetică care le-a crescut sensibiltatea la atacuri microbiene a rămas. "După o infecție, sistemul de apărare al organismului rămâne într-un fel de stare de alertă, astfel încât să poată să răspundă mai rapid la un nou atac" a declarat Eicke Latz, cercetător la Universitatea din Bonn. Deocamdată, această reacție a fost confirmată doar la șoareci, însă, având în vedere similarităţile la nivel genetic cu oamenii, este foarte probabil ca organismul uman să treacă prin același proces.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel