Deschiderea ușii către pompele de căldură hibride și cazanele cu hidrogen va avea impact asupra consumatorilor și le va face mai dificilă trecerea la încălzirea curată, crescând în același timp costurile cu energia, susține Monique Goyens, directorul general al BEUC (Organizația Europeană a Consumatorilor).
Publicitate
Consumatorii vor fi lăsați să își asume factura pentru experimentele costisitoare de încălzire cu hidrogen, dacă schimbările care trec în prezent prin Parlamentul European vor supraviețui. Acest lucru ar putea avea un impact major asupra facturilor la energie, care conduc inflația pe tot continentul, scrie Euractiv.
Acest lucru se datorează faptului că Comisia ITRE a Parlamentului a dat recent ștampila aprobării modificărilor importante aduse Directivei privind performanța energetică a clădirilor.
Aceste modificări – dacă vor supraviețui unui vot în plenul PE și negocierilor cu Consiliul – vor deschide ușa pentru instalarea pompelor de căldură hibride (surse regenerabile/hidrogen) sau a centralelor cu hidrogen în clădiri noi sau renovate profund.
Acest lucru va avea un impact semnificativ asupra facturilor la energie ale consumatorilor. Nenumărate studii au arătat că pompele de căldură sunt cea mai ieftină soluție de încălzire ecologică disponibilă consumatorilor.
Deschiderea ușii centralelor cu hidrogen va însemna costuri mai mari ale energiei pentru consumatori: atât energia însăși, cât și în continuarea plății pentru infrastructura de gaz existentă (sub formă de tarife de rețea) pentru a o transporta la casele lor.
Există, de asemenea, preocupări legate de siguranță cu privire la hidrogen. O evaluare a siguranței efectuată de firma de inginerie ARUP pentru un proiect sponsorizat de Departamentul Regatului Unit pentru Afaceri, Energie și Strategie Industrială (BEIS) a arătat că incendiile și exploziile au fost de trei până la patru ori mai probabile cu hidrogenul în comparație cu gazul natural.
Pentru mulți consumatori, tranziția la încălzirea durabilă este încă prea dificilă. Există costuri mari de investiție inițială și probleme cu instalarea.
Din păcate, acest vot ar îngreuna și mai mult consumatorii să facă această tranziție, întunecând imaginea pentru ce tehnologie să opteze și privându-i de informații cheie.
Consumatorii au plătit deja prea mult pentru criza energetică. Factorii de decizie europeni ar trebui să se asigure acum că toate eforturile sunt concentrate pe accelerarea tranziției către tehnologii dovedite, cum ar fi pompele de căldură, în loc de cele exagerate și nedovedite precum hidrogenul.
În caz contrar, consumatorii vor fi lăsați să își ridice factura pentru decenii viitoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News