Un atac cibernetic a vizat Organizaţia iraniană pentru energie.
Organizaţia iraniană pentru energie atomică (OIEA) a indicat - duminică - că un server al mesageriei electronice al uneia din filialele sale a fost piratat de "o sursă originară dintr-o ţară străină", cu obiectivul de a atrage atenţia asupra ţării, care se confruntă în prezent cu ample manifestaţii antiregim, potrivit AFP.
Iranul este zdruncinat de o mişcare de contestare după moartea în 16 septembrie a unei tinere kurde iraniene de 22 ani, Mahsa Amini, arestată cu trei zile înainte la Teheran de poliţia moravurilor care îi reproşa că a încălcat codul vestimentar strict al Republicii islamice.
Zeci de persoane, în principal manifestanţi, dar şi membri ai forţelor de securitate au fost ucise în cursul acestor manifestaţii. Alte câteva sute, între care femei, au fost arestate.
Un grup ce se autointitulează Black Reward a lansat vineri un ultimatum de 24 de ore autorităţilor iraniene, cerându-le să elibereze toţi "deţinuţii politici, deţinuţii de opinie şi oamenii arestaţi în cursul recentelor manifestaţii", în caz contrar ameninţând să difuzeze documente legate de programul nuclear iranian.
La expirarea ultimatumului, unele documente au fost difuzate sâmbătă de prezumtivul grup pe reţele de social media, între care o scurtă înregistrare video prezentată ca arătând un sit nuclear iranian, precum şi carduri şi state de plată.
OIEA a recunoscut într-un comunicat că una din filialele sale, Compania de dezvoltare şi producere a energiei atomice, fusese vizată, minimalizând în acelaşi timp importanţa documentelor respective.
"Un acces neautorizat la sistemul de mesagerie electronică a acestei companii de către o sursă originară dintr-o ţară străină specifică a condus la publicarea conţinutului unor mesaje pe reţelele de socializare", a indicat ea fără a numi ţara respectivă.
Aceste mesaje conţin "mesaje tehnice şi schimburi normale", a adăugat ea.
"Scopul unor astfel de acţiuni ilegale este de a atrage atenţia opiniei publice, desfăşurând operaţiuni psihologice fără nicio valoare", continuă OIEA.
Aceste declaraţii survin în timp ce Occidentul şi Iranul încearcă de peste un an să relanseze JCPOA, acordul nuclear încheiat în 2015 între marile puteri şi Teheran.
Acest acord ce viza să împiedice Iranul să se doteze cu arma atomică în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internaţionale este în impas după retragerea unilaterală în 2018 a SUA de către Donald Trump, ceea ce a dus la impunerea unor sancţiuni americane şi la derobarea progresivă a Teheranului de obligaţiile sale.
Negocierile cu Iranul, care dezminte că ar încerca să obţină arma nucleară, sunt în impas de mai multe săptămâni.
O adolescentă iraniană de 15 ani a murit săptămâna trecută după ce a fost bătută în timpul unui raid de către forțele de securitate asupra școlii sale, a declarat un sindicat al profesorilor, care a cerut autorităților să nu mai ucidă protestatari „nevinovați”. Asra Panahi a murit pe 13 octombrie, după ce „ofițeri în civil au atacat” Liceul Shahed din orașul din nord-vest, Ardabil, a declarat Consiliul Coordonator al Sindicatelor Profesorilor. Citește mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu