Organizaţia Mondială pentru Proprietate Intelectuală a adoptat Tratatul de la Marrakech

Eurodeputatul PSD, Victor Boştinaru, coordonator al Grupului S&D în Comisia pentru Petiţii a Parlamentului European (PETI), a salutat adoptarea de către Organizaţia Mondială pentru Proprietate Intelectuală a Tratatului de la Marrakech, la sfârşitul săptămânii trecute.

Tratatul îşi propune să faciliteze accesul la publicaţii pentru persoanele nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere şi a fost adoptat după două săptămâni de negocieri în cadrul unei conferinţe diplomatice desfăşurată în Marrakech. Uniunea Europeană a jucat un rol activ în facilitarea accesului acestor persoane la lucrări protejate, ţinând cont în acelaşi timp de cadrul legal actual privind drepturile intelectuale la nivel internaţional.

Într-un mesaj transmis eurodeputatului Victor Boştinaru, comisarul european pentru piaţă unică şi servicii, Michel Barnier a dorit să mulţumească personal eurodeputaţilor din Comisia PETI pentru angajamentul ferm şi sprijinul pentru îndeplinirea acestui acord.

Conform Tratatului de la Marrakech, statele semnatare vor trebui să introducă excepţii de la drepturile de autor şi să asigure mijloace pentru schimbul publicaţiilor în format special peste graniţe. De asemenea, statele vor trebui să introducă în mod obligatoriu o excepţie de la drepturile de autor care va permite organizaţiilor de nevăzători să producă, distribuie şi să pună la dispoziţie exemplare în format accesibil persoanelor cu deficienţe de vedere, fără autorizare din partea titularului.

Conform Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor, există un număr de aproximativ 285 milioane de persoane afectate de lipsa totală sau parţială a vederii la nivel global, însă, doar 5% din cărţi sunt accesibile acestora.

Eurodeputatul Victor Boştinaru sublinia în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, în luna mai a acestui an, faptul că Uniunea Europeană are obligaţia de a respecta şi de a pune în practică drepturile persoanelor cu dizabilităţi de vedere: „avem obligaţia, ca dincolo de declaraţii şi angajamente solemne, să recunoaştem şi să punem în practică aceste drepturi. Pentru ca persoanele acestea, care sunt semenii noştri, sunt concetăţenii noştri, să poată avea un acces egal la informaţie şi în viaţa comunităţii, un acces egal la piaţa muncii, dacă este posibil. Acest lucru nu poate fi realizat decât prin accesul la cărţile specifice inabilităţilor lor”.

Tratatul de la Marrakech va intra în vigoare odată cu ratificarea sa de către cele 20 de state semnatare.

Biroul de Presa PSD

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel