Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, a intervenit la DCNews pe subiectul fondurilor europene pe care România nu reușește să îi cheltuiască.
Jumătate din fondurile PNRR nu au fost atrase, mai mult... din Fondurile Structurale puse la dispoziție de UE, România nu a reușit să cheltuie nici măcar un cent. În plus, avem aproape 15 miliarde de euro din bugetul 2014-2020 cu termen limită de absorbție 2023, ”gratis”.
Acestea au fost afirmații pe care președintele PMP, Eugen Tomac, le-a făcut în cadrul emisiunii transmise de DC News și DCNewsTV.
”Nu doar că nu am reușit să atragem banii și nu am reușit să îi angajăm. PNRR-ul este o categorie de resurse pe care le pune UE la dispoziție pentru a ne reveni după criza generată de pandemie. Dar avem Fondurile Structurale de care nu ne-am atins cu un cent și mai avem bani din bugetul 2014-2020 pe care îi putem cheltui până în 2023, și aici mă refer la aproape 15 miliarde de euro bani gratis pe care trebuie să îi promovăm doar prin proiecte. Eu mă uit cu câtă încăpățânare discută unii despre nevoia de a suplimenta... eu nu spun că salariile nu trebuiesc mărite în România, ba da trebuie să avem salarii decente, însă avem nevoie de performanță și nu se face o evaluare onestă bazată pe competență și pe rezultat”, a declarat Eugen Tomac.
”Modelul polonez este un model de succes în ceea ce privește atragerea fondurilor europene. Acolo statul chiar a reușit să creeze mecanisme prin care banii sunt atrași și trimiși către micii producători, banii sunt atrași și investiți în economie și de altfel Polonia este un jucător pe piața agricolă europeană extrem de important. Modelul polonez în ceea ce privește implementarea proiectelor europene întotdeauna a fost privit cu o anumită invidie de către noi, dar nu am învățat nimic de la ei”, a mai comentat președintele PMP, Eugen Tomac.
Citește și:
Sebastian Burduja a vorbit astăzi, în studioul DCNews, despre stadiul, cu mult sub nivelul aşteptărilor, în care a găsit instituţia în momentul în care a preluat funcţia de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării dar şi despre reticenţa angajaţilor de aici de a îmbrăţişa progresul tehnologic şi schimbările care vin odată cu el.
"Suntem înconjuraţi de munţi de hârtii, asta e realitatea. Nu avem un management al documentelor la nivel electronic, deci nu ştim în orice moment unde se află o anumită lucrare. Şi probabil că aţi mai auzit expresia - "s-a pierdut pe circuit". Mă întâlnesc cu ea în fiecare zi, ceea ce la Ministerul Digitalizării e de-a dreptul frustrant pentru că un sistem digital îţi permite, de fapt, o transparenţă pe acest lanţ de avizări interne."
Analistul politic Bogdan Chirieac l-a întrerupt: "Domnule ministru, noi, la DC Media Group, avem un software de document management pentru contracte de publicitate, acţiuni în desfăşurare, rapoarte... Dumneavoastră nu aveţi?".
Sebastian Burduja: "Este un software primitiv, s-a încercat de trei ori o soluţie pentru acest minister, nu s-a reuşit. Acum avem noi discuţii şi eu sper că în câteva luni să se rezolve. Şi dacă le circulăm pe email, dacă atât putem noi pe termen scurt, asta e... le plimbăm pe email. Cea mai mare rezistenţă este, însă, din partea funcţionarilor publici pentru că, într-adevăr, când te digitalizezi pierzi oarecum controlul lucrurilor. Nu mai poţi să dai vina de la unul la altul, ştii foarte clar, ca ministru, unde a stat o anumită lucrare, câte zile şi de ce... ai o evidenţă. Iniţial, partea de digitalizare nu exista în Minister. A fost acea Agendă a României, noul ADR, care era la centrul Guvernului... şi a venit acum în subordinea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. Dar Ministerul în sine nu a avut specialişti în transformare digitală".
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu